Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da bi Meksiko trebao vratiti doma migrante koji traže azil u SAD-u, dan nakon što su američke vlasti zatvorile najprometniji južni granični prijelaz i suzavcem rastjerale skupinu koja je nagrnula na granicu.

Petstotinjak migranata pokušalo je uzalud u nedjelju ilegalno prijeći američku granicu u Tijuani na sjeverozapadu Meksika, u čemu su ih zaustavili pripadnici američkih snaga reda koji su nakratko zatvorili granicu u San Diegu u Kaliforniji.

Američke vlasti zatvorile su najprometniji granični prijelaz i suzavcem zaustavile migrante koji su nasilu pokušali prijeći granicu, a promet u oba smjera bio je prekinut na nekoliko sati na prijelazu između San Diega i Tijuane.

Prema izjavama dužnosnika, prijelaz je nakon nekog vremena ponovno otvoren za pješake i vozila.

Opet prijeti zatvaranjem granice

Trump je ranije obećao da migranti neće ući u zemlju, a u ponedjeljak je ponovno zaprijetio zatvaranjem 3200 kilometara duge granice s Meksikom.

Predsjednik je ponovno pozvao članove Kongresa da odobre financiranje zida na granici kada se u ponedjeljak nakon Dana zahvalnosti vrate u zastupničke klupe.

"Meksiko bi trebao vratiti migrante od kojih su mnogi hladnokrvni kriminalci u zemlje odakle su došli. Neka to učine zrakoplovima, autobusima, kako god žele, ali oni neće ući u SAD. Ako bude trebalo, trajno ćemo zatvoriti granicu. Kongres, plati zid!", napisao je Trump na Twitteru.

Migranti, koji pretežno dolaze iz Hondurasa bježeći od siromaštva, rekli su da će čekati u Tijuani sve dok im ne bude omogućeno da zatraže azil u SAD-u, unatoč sve oštrijim mjerama na američkoj granici.

Gradske vlasti Tijuane priopćile su da su nakon incidenta uhitile 24 državljana Hondurasa, kao i petnaest Meksikanaca koji su pokušali napasti migrante.

U nedjelju su se sastali američki i meksički pregovarači kako bi se dogovorili na koji način će migrante iz Srednje Amerike zadržati u Meksiku, dok se ne saslušaju njihovi zahtjevi za azilom. Uobičajeno je da tražitelji azila izvijeste o svojoj namjeri došavši na američki granični prijelaz ili nakon ilegalnog prelaska granice.

Trump je tražio izgradnju zida na granici između SAD-a i Meksika te je upozorio da će doći do krize vlade sljedećeg mjeseca ako Kongres ne osigura njegovo financiranje.