Mada se neki simptomi gripe i koronavirusa preklapaju, uspoređivanje stope smrtnosti ove dvije bolesti pokazuje kako je covid-19 mnogo opasniji.

Primjerice, u Sjedinjenim Državama je prošle godine od gripe umrlo oko 0,1% oboljelih. Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), trenutna smrtnost (izračun koji se temelji na posljednjim službenim podacima o ukupnom broju zaraženih i umrlih) od koronavirusa u SAD-u iznosi oko 5,2%. Dakle, prosječna stopa smrtnosti koronavirusa je za sada 52 puta veća od smrtnosti gripe.

Globalno gledajući, broj zabilježenih slučajeva zaraze covidom-19 prešao je 9,1 milijuna, a više od 472.000 ljudi je umrlo, stoga nije ispravno kazati da se radi o samo još jednoj gripi ili da nalikuje na tu bolest, piše Business Insider.

Stopa smrtnosti od 5%

Tijekom sezone gripe 2018./2019. oboljelo je oko 35 milijuna Amerikanaca, a umrlo 34.000, odnosno preminula je otprilike jedna osoba od svakih 1000 koji su dobili gripu.

U SAD-u je zabilježeno najmanje 2,3 milijuna slučajeva zaraze covidom-19 od pojave prvog slučaja 22. siječnja. No vjerojatno se radi o mnogo većoj brojki jer službeni podaci uključuju samo one koji su testirani. Stopa smrtnosti od koronavirusa stalno se mijenja, a mnogi zdravstveni stručnjaci predviđaju da bi ona mogla pasti ako se provede više testiranja te potvrde blaži i asimptomatski slučajevi. Na spomenutih 2,3 milijuna zaraženih, do sada je u Sjedinjenim Državama umrlo najmanje 123.000 ljudi.