Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je zemlje članice Saveza da isporuče više oružja Ukrajini, navodi se u intervjuu objavljenom u petak.

"Pozivam saveznike da učine više. U svakom je našem sigurnosnom interesu da osiguramo da Ukrajina pobijedi i da Putin ne pobijedi", izjavio je Stoltenberg njemačkoj novinskoj agenciji DPA.

Rekao je kako je možda još važnije da Ukrajina dobije dovoljno streljiva za postojeće sisteme naoružanja, dodajući da je potreba za municijom i rezervnim dijelovima "ogromna".

Prošlog je tjedna ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski u obraćanju grupi zapadnih čelnika zatražio širok spektar oružja i sistema protuzračne obrane kako bi pomogli naporima u suprotstavljanju ruskoj invaziji.

Sjedinjene Države također su prošli tjedan najavile skoro dvije milijarde dolara dodatne vojne pomoći, uključujući sistem protuzračne odbrane Patriot, koji nudi zaštitu od aviona, krstarećih i balističkih raketa.

Stoltenberg je, u intervjuu iz sjedišta NATO-a, izjavio za DPA da je vojna podrška Ukrajini najbrži put do mira.

"Znamo da se većina ratova završava za pregovaračkim stolom, vjerojatno i ovaj rat, ali znamo da ono što Ukrajina može postići u ovim pregovorima neraskidivo zavisi od vojne situacije", rekao je.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače u, kako ju je ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao, "specijalnoj vojnoj operaciji" protiv onoga što on smatra prijetnjom ruskoj sigurnosti.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici osudili su ruske akcije kao otimačinu zemlje u imperijalističkom stilu i uveli su sankcije Moskvi kako bi pokušali osujetiti njenu kampanju.

U 11-mjesečnom ratu ubijeni su deseci tisuća ljudi, protjerani su milijuni iz svojih domova, gradovi su ostavljeni u ruševinama i uzdrmana je globalna ekonomija naglim rastom cijena energije i hrane, prenosi Reuters.