Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatio je na sjednici, po skraćenom postupku, prijedloge šest zasebnih zakona koji za šest sadašnjih općina nalažu njihovo administrativno proglašenje gradovima.

To su općine Bosanska Krupa, Orašje, Lukavac, Konjic, Stolac i Zavidovići.

Za Stolac, predloženi zakon prvobitno nije dobio potrebnu većinu glasova tijekom općeg izjašnjavanja zastupnika elektronskim putem, zbog čega je odmah potom iz zastupničkog kluba Hrvatske demokratske zajednice BiH zatražena pauza u radu sjednice, a po isteku pauze, zakon je prihvaćen tijekom zatraženog pojedinačnog izjašnjavanja zastupnika prozivkom.

U raspravi prije glasanja o navedenim zakonima, za riječ su se više javljali protivnici nego zagovornici.

Oni su isticali da je na djelu svojevrsna “gradomanija bez velikih razloga”, što su već iskusili ranijih 15 općina u FBiH, proglašenih gradovima u međuvremenu.

Protivnici su također govorili da ne treba djelovati protivustavno usvajanjem ovakvih zakona, do eventualnog usklađivanja ustavnih odredbi FBiH s odredbama Zakona o principima lokalne samouprave.

Zagovornici su, pak, kao jedan od argumenata isticali da bi neprihvaćanje značilo ‘apsolutnu nepravdu’ budući da je ranije, na osnovu istih kriterija, status grada dobilo 15 dotadašnjih općina u FBiH.

Sjednica je po završetku ove točke dnevnog reda nastavljena narednim temama.

Stočanin glasovao protiv prijedloga da Stolac postane grad

Zanimljivo je da je protiv toga da Stolac postane grad glasovao jedan Stočanin, zastupnik Nezavisnog bloka Amer Obradović.

Obradović kaže kako je prijedlog za Stolac bio pao, ali nakon pauze i pojedinačnog izjašnjavanja, HDZ je pridobio SDA, osim Salmira Kaplana, Majre Dautbegović, Zijata Mušića i Amora Mašovića, SDP (ne čitav klub) je bio ZA, kao i DF.

"Otkako je aktualna općinska administracija njime zavladala, Stolac više nije grad. Neću govoriti o ratu i općoj devastaciji Stoca, ali imam potrebu, kako osobnu tako i političku, da javno iznesem stav zašto neću glasovati za ovaj prijedlog zakona", kazao je tom prilikom Obradović.

"Neću ni za svoj Stolac. Pa općinska vlast u Stocu nije u stanju formirati ni mjesne zajednice, a kamoli da se udruže dvije ili više općina ako je to propisano Ustavom Federacije. Osim osobne promocije općinskog načelnika i njegove administracije, građani te lokalne zajednice nemaju apsolutno nikakve koristi. Priča o europskim fondovima je floskula i ne znam tko je to dobio sredstva samo zato što je formalno postao gradom", izjavio je on.