Fenomen precjenjivanja vlastitih sposobnosti psiholozima je poznat kao iluzorna superiornost, a nećete se iznenaditi kada čujete da utječe i na našu sposobnost prosuđivanja vlastitih standarda vožnje.

Neka su istraživanja pokazala kako 80 posto vozača vjeruje kako su sposobniji za volanom od drugih vozača, piše portal carscoops.

Pritom za većinu ostalih vozača mislimo kako su loši ili nesposobni. Ako ne voze prebrzo, voze presporo, ili gledaju u svoj telefon ili se šminkaju na semaforu pa ne krenu odmah na zeleno, sve nam to ide na živce.

Nadalje, neki voze preblizu vašem braniku, a drugi su toliko plašljivi da im praktički “morate uči u gepek” kako bi se trgnuli za volanom i pratili promet.

Tu su i nesmotreni i samoživi vozači koji parkiraju preko dva parkirna mjesta, potom oni koji su previše bezobzirni da upale pokazivače smjera na raskrižjima ili koji se voze noću s dugim svjetlima.

Nadalje, tu su i vozači koji ne održavaju propisno svoja vozila: oni koji se po kiši voze na ćelavim gumama ili s neispravnim kočnicama.

Nedavno istraživanje koju je u Ujedinjenom Kraljevstvu proveo Vertu Motors otkrila je da Britanci najomraženiju naviku kod drugih vozača smatraju preblizu vožnju automobila iza njih na autocesti, zatim nesignaliziranje promjene smjera, korištenje telefona tijekom vožnje, vožnju s dugim svjetlima noću, ostanak u lijevoj traci autoceste, zauzimanje dva mjesta na parkiralištu i prebrza vožnja.

Što vas najviše smeta?

(www.jabuka.tv)