Probavne tegobe, temperatura, pad imuniteta... U kućnoj ljekarni trebali bi biti proizvodi važni u ovim čestim situacijama.

U našoj se kućnoj ljekarni tako lijekovi i dodaci prehrani mogu podijeliti u one za rješavanje probavnih tegoba, protiv bolova i/ili temperature, lijekove za suzbijanje simptoma prehlade i gripe te dodatke prehrani koje uzimamo preventivno – poput vitamina, minerala i imunomodulatora...

Za kronične bolesnike najvažnije je osigurati redovitu terapiju, pravovremenim naručivanjem recepata kod liječnika i podizanjem lijekova u ljekarnama, a mlađe i zdravije članove obitelji možemo podsjetiti da tako pomognu bolesnijim ukućanima, piše Ordinacija.hr.

PROBAVA

U mnogim razvijenim zemljama antacidi, odnosno lijekovi koji neutraliziraju želučanu kiselinu, među najprodavanijim su lijekovima, a to će zasigurno vrijediti i sljedećih nekoliko tjedana. Blaže gastrointestinalne smetnje koje sami rješavamo su žgaravica i dispepsija, tj. otežana probava, zatvor i dijareja (proljev). Poremećaji u ravnoteži probavnog sustava Zatvor i proljev mogu se javiti zbog poremećaja u ravnoteži probavnog sustava, ali i kao simptomi ozbiljnih bolesti pa obratite pozornost na njihovo trajanje i intenzitet; savjetujte se i s ljekarnikom koji će vas, smatra li potrebnim, uputiti liječniku. Za zdraviji probavni sustav možete si, dakle, pribaviti antacid. One koji sadrže spojeve što neutraliziraju želučanu kiselinu možete uzimati i prije i poslije obroka. Dio njih sadrži i alginate koji oblažu želučanu stijenku i tako je dodatno štite i produljuju učinak lijekova. Prikladni su za uzimanje jer se otapaju u usnoj šupljini pa za njihovu primjenu ne treba tekućina i uvijek možete imati koju “pastilu” uz sebe.

Patite li od otežane probave: nadutosti, osjećaja težine dulje vrijeme nakon obroka, podrigivanja, mučnine i osjećaja sporijeg probavljanja hrane, možete uz obrok ili neposredno nakon njega popiti kapsule enzima s probioticima ili bez njih, ili biljne kapi koje će olakšati probavu. Probleme s opstipacijom i konstipacijom često imaju stariji pacijenti zbog manje kretanja, unosa manje količine tekućine, ali i nekih lijekova. Nepravilna prehrana, sjedilački način života, unos većih količina alkohola koji uzrokuje dehidriranost kod puno će pacijenata dovesti do zatvora. To stanje možete si olakšati povećanjem unosa tekućine, pojačanim kretanjem, postupnim povećanjem unosa vlakana u probavu (koji uvijek mora pratiti i odgovarajući unos tekućine).

Ne postignete li takozadovoljavajuće rezultate, u ljekarnama ima više pripravaka koje možete uzimati redovito dulje vrijeme bez straha od neugodnih nuspojava ili navikavanja crijeva na te pripravke. Možete izabrati između kapsula, praha, prašaka za otapanje u vodi te sirupa. Dođe li ipak do opstipacije (odsutnosti spontanog pražnjenja crijeva), u ljekarni će vas savjetovati koji pripravak uzeti kratkotrajno. Ne zaboravite probiotike Ono što vam svakako preporučujemo i može vam pomoći jesu odgovarajući probiotici, sojeva i oblika koji mogu olakšati vašu probavu, smanjiti mogućnost zatvora, skratiti trajanje proljeva i ubrzati oporavak, smanjiti nadutost, vjetrove te pomoći imunološkom sustavu. Bilo bi stoga poželjno da u kućnoj ljekarni imate i probiotik, pogotovo ako u kućanstvu ima djece.

ORALNE REHIDRACIJSKE OTOPINE

Elektrolite izgubljene čestim vodenastim stolicama najbrže ćete nadomjestiti oralnim rehidracijskim otopinama (ORS), stoga bi i njih bilo poželjno imati pri ruci. Lako ćete ih pripremiti, a danas ih na tržištu ima više i ugodnih okusa.

DODACI PREHRANI

Velika je skupina dodataka prehrani kao pomoć imunitetu, odnosno organizmu da lakše i brže ozdravi i da bismo se osjećali manje umorno i iscrpljeno. Iza najpopularnijih vitamina C i D te minerala cinka stoje studije koje opravdavaju njihovo povremeno ili redovito uzimanje.

VITAMIN D

Studije pokazuju da gotovo 50% populacije ima nedostatnu koncentraciju vitamina D u krvi, što se uspješno može korigirati odgovarajućom prehranom i suplementacijom. Niske doze vitamina D povezane su s povećanom učestalosti više infektivnih bolesti. Za zaštitna svojstva od respiratornih infekcija preporučena doza kreće se od 25-50 mikrograma dnevno (10 mcg = 400 IJ). Na tržištu se nalazi uistinu mnogo preparata pa pacijenti mogu birati između pastila, kapi, sprejeva za oralnu upotrebu, kapsula i tableta, a doze za odrasle kreću se od 400 IJ do 4000 IJ dnevno, koja je ujedno i maksimalna dnevna doza za odraslu osobu. Kapi i sprejevi oblici su koji omogućuju prikladno doziranje za cijelu obitelj.

VITAMIN C

U kombinaciji s vitaminom D ili samostalno nalazimo vitamin C, za koji postoji najviše odobrenih zdravstvenih tvrdnji. Između ostaloga, postoje dokazi da visoke doze skraćuju trajanje obične prehlade, no ne preporučuju se doze iznad 2 g dnevno. Vitamin C snažan je antioksidans, doprinosi održavanju normalne funkcije imunološkog sustava, stvaranju energije i smanjenju umora i iscrpljenosti. Naći ćemo ga također u obliku pastila, kapi, tableta, praha, kapsula, sirupa te u šumećim tabletama. Za pacijente koji teže podnose njegov kiseli oblik, postoje proizvodi u obliku soli koji neće izazvati želučane tegobe. Često se opravdano nalazi u kombinaciji s bioflavonoidima te kao kapsule ili tablete s produljenim oslobađanjem.

Zbog bolje apsorpcije preporučljivo ga je uzimati u više pojedinačnih manjih doza, nego u jednoj većoj. Povećanu potrebu za ovim vitaminom imaju osobe s prehranom siromašnom voćem i povrćem, pušači, osobe starije dobi te one izložene stresu i pojačanom fizičkom naporu, piše Ordinacija.hr.

CINK

Najpopularniji mineral imunološkog sustava, cink, s pravom drži prvo mjesto jer je dio više od 300 enzima u našem organizmu. Utječe na stvaranje i aktivaciju T-limfocita te tako pridonosi normalnoj funkciji imunološkog sustava. Bolje je iskoristiv iz namirnica životinjskog nego biljnog porijekla, dok je maksimalna dnevna doza 40 mg, uzeta s čašom vode i nekoliko sati između obroka. Opravdane su kombinacije s vitaminom C i D u više proizvoda na tržištu, a postoje i pastile s vitaminom C, opet prikladne za više generacija unutar obitelji

SELEN

Selen, element u tragovima, također je važan za naš imunološki sustav te se u našem organizmu ugrađuje u više proteina s ponajprije antioksidativnim i protuupalnim funkcijama. U našem organizmu ga po gramu tkiva najviše sadrži štitnjača, a važan je i za reproduktivno zdravlje i očuvanje funkcije mozga. Preporučeni dnevni unos selena je 55 mcg, a dodatni unos od 200 mcg stimulira funkciju imunološkog sustava.

BETA GLUKAN

Najpoznatiji imunomodulator beta glukan dokazano djeluje kao reprogramator imunološkog sustava tako da kod ponovnog susreta s patogenom naše obrambene stanice reagiraju brže i jače. Opravdana je njegova upotreba u preventivne svrhe. Budući da se može primjenjivati u djece iznad godine dana, često ga preporučujemo roditeljima djece vrtićke i školske dobi. Doza se određuje prema tjelesnoj težini, a dječica mogu birati između mnogo sirupa ugodnih voćnih okusa

ECHINACEA

Biljka je to koja sadrži mješavinu aktivnih tvari sinergističkog djelovanja. Analiza više studija pokazuje da smanjuje vjerojatnost obolijevanja od prehlade prosječno za 58%. Dobro je podnosi većina populacije, ali može izazvati alergijsku reakciju, najčešće kod osoba koje su inače alergične na srodne biljke (neven, tratinčica, krizantema). Ne preporučuje se njeno uzimanje dulje od 6-8 tjedana. Ne bi je smjele koristiti osobe koje boluju od dijabetesa, leukemije, tuberkuloze, multiple skleroze, autoimunih bolesti i bolesnici koji su imali transplantaciju jer je ime imunostimulans!

LIJEKOVI U SLUČAJU BOLESTI

Zimi češće boravimo u zatvorenim prostorima što pogoduje širenju virusnih i bakterijskih infekcija. Opet treba istaknuti da se virusne infekcije liječe simptomatski, a kod težih oboljenja posebnim lijekovima, no nikako ne antibioticima. Svjetska zdravstvena organizacija prenosi da su neke bakterije u krvi tijekom 2020. godine postale otporne na sve antibiotike! Odgovornost na tom polju kreće od svakog pojedinca.

TEMPERATURA

Povišenu tjelesnu temperaturu snižavajte antipireticima. Paracetamol je lijek koji može uzimati većina pacijenata, za dojenčad i malu djecu postoje čepići i sirupi, dok će za veću djecu i odrasle vjerojatno najprihvatljivije biti kapsule, tablete, šumeće tablete ili granule za otapanje u usnoj šupljini. U ljekarni će vas kolegice i kolege savjetovati o potrebnoj dozi, no važno je naglasiti da ne povećavate dozu samoinicijativno preko dozvoljene jer ćete samo povećati mogućnost nuspojava, a ne i učinka. Paracetamol je lijek za pacijente koji koriste lijekove za kardiovaskularne bolesti, za one kojiimaju gastritis, čir ili opasnost od krvarenja, pogotovo nakon nekih operacija te trudnice i dojilje.

Oprez je potreban kod oštećenja jetre pa svakako treba pripaziti na eventualan prekomjeran unos alkohola i paracetamola.

Snižavate li povišenu temperaturu paracetamolom, vodite računa da je on ujedno i lijek za liječenje boli pa uz njega ne uzimajte druge analgetike osim u dozvoljenim fiksnim kombinacijama.

LIJEKOVI ZA OLAKŠANJE SIMPTOMA

Imate li simptome prehlade i gripe, npr. kihanje, curenje nosa, kašalj, u obliku šumećih tableta ili kapsula i tableta te prašaka za otapanje u vrućoj vodi, uz paracetamol ćete naći i lijekove za olakšavanje tih simptoma pa preporučujem imati i ove oblike kod kuće ili na putovanjima. Neke lijekove ne smiju uzimati pojedine skupine pacijenata, na to ćemo vas upozoriti u ljekarnama. Osim paracetamola lijekovi iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova uspješno se koriste za snižavanje temperature i analgeziju. U slučaju povišene temperature i bolova, kod kuće je stoga dobro imati sirup ili čepiće ibuprofena za dojenčad i djecu ili tablete, odnosno šumeće tablete za odrasle. Za odrasle pacijente tu su još ketoprofen, acetilsalicilna kiselina ili naproksen.

Uvijek se posavjetujte s ljekarnikom koji bi lijek vama najbolje odgovarao te postoje li kontraindikacije za neke od njih. Kod simptoma prehlade, gripe ili bolova preporučljivo je stoga imati lijek protiv povišene temperature ili bolova i/ili u kombinaciji s lijekovima za smanjenje simptoma prehlade.