Poslije niza zabrinjavajućih informacija o neispravnom mesu, novi slučaj s hranom potresa regiju. Ovaj put riječ je o ribi. Naime, zbog prisutnosti endoparazita, iz prodaje se povlači proizvod "Oslić bez glave" koji je na tržište plasiran u pakiranju Leda, piše Večernji list BiH.

Povučena riba s tržišta

Tragom pritužbe potrošača, proveden je inspekcijski nadzor i uzorkovanje proizvoda u maloprodaji. Provedenom analizom potvrđena je prisutnost parazita Anisakis sp. Riječ je o proizvodu "Oslić bez glave" proizvođača Ledo, težine 500 gr, L25011711, oznake barkoda 3 850116 860572, ulovljen u moru - FAO zona ulova 41, datum zamrzavanja 8. travnja 2016., najbolje upotrijebiti do 3./2018., podrijetlom iz Španjolske. Proizvod ne predstavlja opasnost za zdravlje ljudi, no zbog vidljive prisutnosti parazita Anisakis sp., nije u skladu s higijenskim pravilima za hranu životinjskog podrijetla. I dok je riba na našim trpezama vrlo malo zastupljena, bura oko mesa se ne stišava. Ljudi se sa zgražanjem pitaju što smo to sve pojeli posljednjih godina, uz konstataciju da i nismo bolesni s obzirom na to što jedemo. Osim iz europskih država koje su najveći izvoznici govedine i svinjetine u BiH, na naše tržište meso i mesne prerađevine stižu i iz Amerike, Afrike, Australije... Domaći proizvođači upozoravaju da je riječ o proizvodima iznimno sumnjive kvalitete koje zbog niske cijene prerađivači i građani ipak masovno kupuju. Prošle godine je iz Argentine uvezeno 216 tona mesa u vrijednosti oko 852.000 KM, što znači da je kg u prosjeku koštao oko 4 KM. Podaci Vanjskotrgovinske komore pokazuju kako je prošle godine u BiH samo iz Maroka uvezeno 408 tona prerađevina od mesa, ukupne vrijednosti 2,4 mil. KM. To praktično znači da 1 kg ovih prerađevina košta oko 5 KM, kolika je otprilike i cijena 1 kg pseće hrane u BiH.

Staro meso - niska cijena

"Samo kad se u obzir uzme ova razlika u cijeni, jasno je o kakvoj je kvaliteti riječ. Naravno da Europa neće uvoziti to meso kojem se često ne zna ni godina proizvodnje. Kod nas se, međutim, dobro prodaje jer je iznimno jeftino, dok o njegovoj starosti i kvaliteti nitko ništa ne pita. Kad ga se u Argentini žele riješiti, spuste mu cijenu i prodaju ga u BiH gdje se uglavnom koristi za preradu. Meso koje stigne iz inozemstva "osvježava" se aditivima, emulgatorima, fosfatima, što također predstavlja opasnost za zdravlje. O kvaliteti uvezenih mesnih prerađevina suvišno je i govoriti" kazao je za Blic predsjednik Udruge uzgajivača svinja RS-a Mišo Maljčić.