Francuska je u petak pozvala na konzultacije svoje veleposlanike u Sjedinjenim Državama i Australiji, nakon najave strateškog partnerstva između Washingtona, Londona i Canberrre te posljedičnog otkazivanja velikog ugovora po kojem je Australija trebala kupiti francuske podmornice.

''Na zahtjev predsjednika republike, odlučio sam odmah pozvati na konzultacije u Pariz našu dvojicu veleposlanika u Sjedinjenim Državama i u Australiji. Ovu odluku opravdava iznimna ozbiljnost najava Australije i Sjedinjenih Država od 15. rujna'', naveo je u petak u priopćenju ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian, piše Hina.

Ne prestaju osude

Prvi puta je takva odluka donesena u odnosu na te dvije zemlje, posebice Sjedinjene Države, povijesnu saveznicu Francuske.

Od kada je u srijedu objavljeno novo sigurnosno tročlano partnerstvo, nazvano Aukus, i nakon što je Australija otkazala narudžbu konvencionalnih podmornica od Francuske vrijednu više desetaka milijardi eura i okrenula se američkim nuklearnim podmornicama, ne prestaju francuske osude tog postupka.

U četvrtak je ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian spomenuo australski “udarac u leđa” i “brutalnu” odluku američkog predsjednika Joea Bidena.

Francuska je također otkazala svečanu večeru u petak navečer koja se trebala održati u spomen na godišnjicu bitke u zaljevu Chesapeake, odlučne u ratu za neovisnost Sjedinjenih Država koja je završila pobjedom francuske flote nad britanskom 5. rujna 1781. godine.

SAD i Australija ističu važnost odnosa s Francuskom nakon opoziva veleposlanika

Sjedinjene Američke Države i Australija istaknule su u petak važnost odnosa s Francuskom, nakon što je Pariz opozvao veleposlanike u tim zemljama zbog najave strateškog partnerstva između Washingtona, Londona i Canberre.

''Francuska je vitalni partner i naš najstariji saveznik te našem odnosu pridajemo najveću vrijednost'', naveo je u priopćenju glasnogovornik State Departmenta Ned Price, prenosi Hina.

Dodao je kako se Washington nada da će razgovore na tu temu nastaviti na višoj razini u sljedećim danima pa i tijekom Opće skupštine UN-a sljedećeg tjedna u New Yorku.

Na opoziv veleposlanika reagirala je i Australija koja je izrazila žaljenje zbog te odluke i istaknula važnost odnosa s tom zemljom.

“Veselimo se daljnjoj suradnji u mnogim područjima od zajedničkog interesa na temelju zajedničkih vrijednosti”, napisao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.