Banane se često spominju kao namirnica u receptima za domaće sladolede, smoothieje i druge zdrave poslastice. Uz to, zbog svoje hranjivosti banana može biti odličan međuobrok koji će vas duže držati sitima

Jedući svaki dan po tri banane u svoj organizam unosite oko 1500 mg kalija, no osim toga banane osiguravaju niz zdravstvenih prednosti. Tri banane su sasvim dovoljno dnevno i ne bi bilo dobro prekoračiti taj unos.

Snižavaju visoki krvni tlak

Tri banane dnevno snižavaju krvni tlak. Banana je zbog visokog udjela kalija dobar prirodni lijek za visoki krvni tlak. Ujedno, banana uz visoki razinu kalija, sadrži malo minerala natrija (svega 2 mg/100 g) te stoga ima diuretski učinak i pomaže gubitku nakupljene suvišne tekućine u organizmu.

Poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje

Prehrana bogata vlaknima je dobra za srce i kao što već sigurno znate, banane su bogate vlaknima. Kao dodatna prednost, specifična topiva vlakna prisutna u bananama su povezane sa smanjenim rizikom od bolesti srca.

Podižu raspoloženje i pomoći će vam da se osjećate bolje

Prosječna banana ima oko 27 mg magnezija, minerala koji pomaže potaknuti dobro raspoloženje i također može poboljšati kvalitetu sna. Ako imate nisku razinu magnezija u tijelu, moguće je da patite od tjeskobe, razdražljivosti, depresije i drugih poremećaja.

Pospješuju zdravlje probavnog trakta

Iz razloga jer su lako probavljive, banane se smatraju dobrim za probavni trakt. Osim što su lako probavljive, one zapravo pomažu u vraćanju izgubljenih minerale nakon proljeva.

Poboljšavaju učinak pri sportskim aktivnostima

Banane potiču opskrbu mišića antioksidansima i drugim hranjivim tvarima. Studija koja je nedavno provedena na Državnom sveučilištu Appalachian pokazala je da su osobe koje su prilikom testiranja svakih 15 minuta jele bananu imale jednaki učinak kao i oni koji su prilikom bicikliranja svakih 15 minuta pili sportski napitak.

miss7zdrava.hr