Zima stvara idilične pejzaže, ali donosi i mnoštvo problema voćarima. U ovo doba godine nastaju štete od glodavaca na deblima. Aktivni su miševi, voluharice, krtice.

Pojedinih godina njihova populacija može biti vrlo brojna, a štete velike. Potrebno je sanirati oštećenja kada ih primijetimo i zaštitimo deblo, spriječimo dostupnost. Kada se snijeg otopi, pristupa se obradi rane, jer su veće šanse da se stablo oporavi.

Za manja oštećenja premazi i lipova kora

Saniranje manjih rana i oljuštene kore obavlja se čišćenjem rubova rane do zdravog tkiva i prekrivanjem cijele površine. Koriste se voćarski vosak, namjenski premazi ili sami možemo napraviti glinenu masu. Bit će nam potrebna kanta ili druga posuda, glina i voda. Ovisno o površini koju trebamo prekriti uzmemo određenu količinu gline i dodamo u kantu, zatim nalijemo vodom da je bude 2 cm iznad gline. Povremeno promiješamo tijekom nekoliko sati da se sve grudice otope. Pamučne trake se natope ovom masom te obložimo oštećeno mjesto. Uklanjaju se u kolovozu.

Druga opcija je da za zacjeljivanje koristimo lipovu koru koja se priprema tako što 200 g narežemo na sitne komadiće, prelijemo s 1 l vode i kuhamo 40 minuta. Kada se prohladi, procijedimo i nanesemo na ranu koju umotamo papirom i folijom. Improvizirani zavoj se učvrsti špagom i ostavi do kolovoza.

Veće rane traže radikalnije mjere

Glodavci mogu skinuti koru na velikim dijelovima ili u obliku prstena oko cijelog debla.

Kada je velika površina u pitanju, možemo se poslužiti presađivanjem kore s grana samog stabla. Ova metoda se koristi za mlađa stabla koja imaju elastičniju i vitalniju koru. Prvi korak je da se očisti rana, a zatim da se izreže dio s donatorske grane u istoj veličini i obliku. Presađivanje se obavlja prije kretanja vegetacije i cirkuliranja biljnih sokova. Pričvrstite elastičnim zavojem ili trakom, a tijekom vegetacije pazite na stablo (zalijevajte, prihranjujte, štitite od bolesti i štetnika).

Ako je stvoren prsten oko debla, potrebno je obaviti cijepljenje na most. Izvodi se na proljeće dok se voćka još nije aktivirala. U slučaju da je rana plitka i nije došlo do oštećenja kambija tretiranje se obavlja bordoškom juhom ili nekim drugim bakrenim sredstvom te se prekriva voćarskim voskom.

Agroklub.com