Kosa je ogledalo zdravlja, a svaka promjena na njoj može detektirati i neku dublju promjenu u organizmu na koju treba obratiti pozornost, a sami često ne uočavamo, piše Express.hr.

Testirajte koliko kose ispada

Ovaj test se radi na kosi koju niste prali najmanje tri dana. Položite dlan s raširenim prstima direktno na tjeme. Zatim čvrsto zatvorite prste i potom ih pustite da klize od korijena vlasi sve do samih vrhova. Potom vlasi stavite na list papira.

Ponovite postupak barem pet puta kako biste bili sigurni da ste prošli kroz cijelu kosu. Ako je na papiru manje od 10 dlaka, tada vaša kosa ne ispada pojačano i nemate razloga za brigu. Ako se na papiru nalazi između 10 do 15 vlasi, vjerojatno je da je kod vas riječ o sezonskom procesu gubitka kose. Savjetuje se odmah započeti uzimati nadomjestak vitamina i minerala koji će smanjiti problem. Ako je na papiru više od 15 dlaka, tada je kod vas definitivno riječ o pojačanom ispadanju kose i potrebno je odmah započeti lokalne tretmane te provjeriti ne uzrokuje li ispadanje neki drugi zdravstveni problem. U prosjeku i muškarci i žene gube oko 30 do 80 vlasi na dan, a sve iznad toga se smatra pretjeranim ispadanjem kose.

Kosa se prorjeđuje nakon 30-e

Na svakom se vlasištu nalazi oko 100.000 vlasi, a svaka folikula proizvodi jednu vlas koja raste 1,2 cm u mjesec dana, a nakon što raste od dvije do šest godina, ispada. Uskoro je zamjenjuje nova vlas, a u svakom trenutku 85 posto vlasi na tjemenu raste, dok ostatak miruje. U dobi od 30 godina više od 50 posto žena i 70 posto muškaraca uočava prve znakove prorjeđivanja kose, pokazuju studije.

Muškarci gube kosu s čela, a ženama se ona stanjuje

U 90 posto slučajeva kod muškaraca je za ispadanje kose krivo genetsko nasljeđe, a na to više utječu geni s majčine nego s očeve strane. Prorjeđivanje kose započinje na području oko čela i stvaranjem visokih zalistaka, dok se kod žena ispadanje kose zapravo svodi na stanjivanje vlasi. Za razliku od muškaraca, žene iznimno rijetko oćelave, a je li kosa duga ili kratka nema nikakvog utjecaja na brzinu kojom će ispadati vlasi, objašnjavaju stručnjaci.

Ispadanje kose u krugovima

Ako kosa ne ispada ravnomjerno, već se pojavljuju kružna i jasno ograničena područja bez dlake, tada se najčešće radi o alopeciji areati, bolesti čiji je uzrok nepoznat, a autoimunog je porijekla. Iako nije zarazna ni opasna, alopecija ima psihološke posljedice. Kosa može sama ponovno narasti, a postoje i brojni tretmani kojima se može ubrzati njezin rast.

Zdravstveni uzroci ispadanja kose

Nuspojave lijekova

Brojni lijekovi koji sadrže beta blokatore, heparin, litij, kao i amfetamini mogu izazvati gubitak kose.

Hormoni

Promjena hormonalne ravnoteže djeluje i na hormon rasta kose zbog čega ona pojačano ispada. Tada se gubitak kose javlja kao posljedica nepravilnog rada štitnjače, uzimanja kontracepcijskih pilula te je ispadanje kose često nakon poroda.

Mehanička oštećenja

Agresivni tretmani izbjeljivanja kose, često peglanje kose ili minivali kao i agresivno četkanje mokre kose mogu uzrokovati pojačano ispadanje. Potrebno je izbjegavati i jake šampone, kao često sušenje kose fenom.

Manjak cinka

Najučestaliji uzrok gubitka kose povezan je s nedovoljnim unosom tog minerala u organizam. Bogati izvori cinka u prehrani su orašasti plodovi, integralne žitarice, meso peradi, mahunarke te pivski kvasac.

Rigorozne dijete slabe kosu

Nakon gubitka desetak kilograma, uobičajena posljedica koja se javlja kroz tri do šest mjeseci je pojačano ispadanje kose. To je osobito često kod rigoroznih dijeta, poput prehrane siromašne proteinima, ili pak zbog viška vitamina A u organizmu.

Ako je mršavljenje postupno te posljedica uvođenja zdravih prehrambenih navika, do ispadanja kose neće doći. Nakon gubitka desetak kilograma, uobičajena posljedica koja se javlja kroz tri do šest mjeseci je pojačano ispadanje kose. To je osobito često kod rigoroznih dijeta, poput prehrane siromašne proteinima, ili pak zbog viška vitamina A u organizmu. Ako je mršavljenje postupno te posljedica uvođenja zdravih prehrambenih navika, do ispadanja kose neće doći.

Gubitak kose nakon poroda

Navala i nagli gubitak trudničkih hormona, kao i stres povezan s porođajem razlog su zbog kojeg svakoj drugoj novopečenoj majci kosa jače ispada. Ipak, to stanje ne traje dugo i obično se popravlja kroz par mjeseci nakon poroda, a u potpunosti do dvije godine nakon poroda. Ako do toga ne dođe, savjetuje se posjetiti endokrinologa.

Kosa ispada i zbog ekstremnog stresa

Iznenadni stresni događaji poput razvoda, smrti bližnjih, operacije ili saznanja o bolesti čine ukupno 25 posto svih problema s ispadanjem kose. To traje od šest do osam mjeseci, a nakon toga bi se stanje trebalo popraviti. Kompleks B vitamina može ublažiti ispadanje, no za sami stres nema konkretnog lijeka, objašnjavaju dermatolozi.