Znanstvenici su možda konačno otkrili mehanizam koji stoji iza toga kako i zašto kosa sijedi. Njihovo otkriće moglo bi jednog dana dovesti do potencijalnih novih načina da se zaustavi ili preokrene taj proces.

Znanosti je već poznato da kosa sijedi kada nastane manjak specijaliziranih stanica za proizvodnju pigmenta, odnosno melanocita. Ono što znanost još uvijek ne razumije u potpunosti, jest zašto ili kako se to događa, odnosno postoji li i način da se to spriječi.

Nova studija, objavljena u časopisu Nature, otkriva nove detalje oko tog procesa dok dovodi u pitanje prethodne ideje o tome kako se razvijaju melanociti. Melanociti potječu iz matičnih stanica melanocita (McSC) u folikulu dlake, a najnovija su istraživanja usredotočena upravo na te matične stanice.

Testiranja na miševima

Kako starimo, čini se da navedene matične stanice koje proizvode pigmente “zapnu” u području koje se zove izbočina folikula i prestanu se razvijati u melanocite u dovoljnom broju da ispune bojom rastući pramen kose.

U provedenim testiranjima na miševima, nakon procesa prisilnog starenja, broj folikula dlake s McSC-ima smještenim u izbočini folikula povećao se s 15 posto na gotovo 50 posto. Te se stanice više nisu regenerirale niti sazrijevale u stanice koje mogu stvarati pigment i umjesto toga ostale su zaglavljene kao McSC-ovi.

Naša studija doprinosi našem osnovnom razumijevanju kako matične stanice melanocita rade na bojanju kose. Novootkriveni mehanizmi povećavaju mogućnost da isti fiksni položaj matičnih stanica melanocita postoji i kod ljudi, piše Zimo.hr.

Ako je tako, to predstavlja potencijalni put za poništavanje ili sprječavanje sijeđenja ljudske kose pomažući zaglavljenim stanicama da se ponovno kreću između odjeljaka folikula dlake u razvoju, pojašnjava Qi Sun dermatolog sa Sveučilišta New York.

Posebnost McSC stanica

Znanstvenici su otkrili da se McSC-ovi, za razliku od drugih tipova matičnih stanica, mogu prebacivati između stanja čistih matičnih stanica i onoga što je poznato kao stanje pojačanog tranzita (TA), što je neka vrsta stanja koje se nalazi na pola puta između matične stanice i pune stanice melanocita. Znanstvenici sumnjaju da je to stanje TA važno za zdravlje McSC-a i kontinuiranu proizvodnju boje kose, ali su isto tako otkrili da mogućnost prebacivanja u TA način rada ovisi o signalima s određenih lokacija, od kojih su McSC-ovi odsječeni, jednom kad zaglave u izbočenjima folikula.

Ipak, sve to tek treba potvrditi i u folikulima ljudske dlake, no znanstvenici vjeruju da je moguće da su isti mehanizmi u igr, i u našoj kosi. Naravno, takvo bi istraživanje moglo čak ponuditi i način tretiranja sijede kose.

Ovi rezultati sugeriraju da bi modulacija McSC mobilnosti mogla predstavljati novi pristup za prevenciju sjedenja kose, pišu autori studije. Drugim riječima, MsSC-ovi se mogu kretati i mijenjati stanja na način na koji druge matične stanice to ne čine, i čini se da su ta pokretljivost i plastičnost presudni za nastavak proizvodnje melanina kroz melanocite.

Matične stanice folikula dlake nisu potrebne za prelazak u stanice folikula. Dakle, dok se stvaranje melanocita zaustavlja, sam folikul može nastaviti izbacivati novi rast kose, ističu znanstvenici i dodaju da to djelomično objašnjava zašto naša kosa može nastaviti rasti čak i kada izgubi boju.

No, MsSC-ovi nisu jedini bitni ovdje, jer postoje i drugi mehanizmi. Iz prethodnih studija je poznato da su genetika i razina stresa također uključeni u proces izbijanja sijede kose.

(www.jabuka.tv)