Krvarenje iz nosa se jednako često događa djeci i odraslima, a često će sam pogled na krv izazvati paniku iako svi znamo da taj simptom i nije tako opasan!

U nosu se nalaze sitne krvne žile koje su osjetljive te mogu pucati iz mnogo razloga, poput promjene temperature, iritacija uzrokovanih alergijama, suhoće zraka, stalnim brisanjem nosa, a jedan od uzroka može biti i povišen krvni tlak. Najgori scenarij može biti da je učestalo krvarenje iz nosa uzrokovano tumorima, piše Ordinacija.hr.

ŠTO NAPRAVITI KADA VAM CURI KRV IZ NOSA?
Pomozite si tako da pratite ova tri koraka.

PRVI KORAK:

- Ostanite smireni jer paničarenje ili vikanje neće nikome pomoći, a posebno ako su oko vas djeca jer je poznato da ona vole slijediti reakcije odraslih u svojoj okolini, pa ako vide vas da paničarite, jednaku reakciju možete očekivati i od njih.
- Sjednite na stolicu i glavu zabacite unatrag. Tako ćete spriječiti gutanje krvi.
- Dišite na usta.
- Ako se krvarenje iz nosa upravo događa nekome u vašoj blizini, recite mu što treba učiniti.

DRUGI KORAK:

Kada ste sjeli kako smo objasnili, vi ili osoba kojoj krvari nos, potrebno je lagani pritisnuti nosnice prstima i tako držite oko 2 minute.
Polako maknite prste, a ako krv iz nosa i dalje teče, ponovite ovaj postupak.

TREĆI KORAK:

- Svakih par minuta provjerite je li i dalje curi krv iz nosa.
- Ako krvari i nakon što ste napravili sve što se savjetuje u drugom koraku, stavite hladni oblog na gornji dio nosa, ne nosnice. To bi trebalo spriječiti daljnje krvarenje.
- Pojedinci vole prekriti nos gazom, a ako to želite učiniti svakako ostavite prostora za disanje.

ŠTO MORATE ZAPAMTITI?

Osobu kojoj curi krv iz nosa nemojte stavljati u ležeći položaj jer tako može gutati krv. Kako smo naveli, najbolje je sjesti na stolicu i nagnuti glavu.

Treba disati kroz usta a ne nos, a nakon što krvarenje prestane, neko vrijeme nije pametno puhati nos u maramicu jer to može uzrokovati ponovno krvarenje.

Ako krvarenje ne staje, posjetite liječnika. Neki sprejevi za nos mogu pomoći pri kontorli krvarenja, prethodno se posavjetujte s liječnikom. Ako krvarenje ne prestane za 20 minuta, ili ako ste se udarili u nos ili ga slomili, potrebna je profesionalna pomoć liječnika.