Obavezna oprema za auto treba da sadrži nekoliko elemenata. Prema Bečkoj konvenciji, odnosno međunarodnom ugovoru koji definira opća pravila prometa u zemljama potpisnicama dokumenta, oprema automobila u inozemstvu treba da bude u skladu sa opremom u zemlji u kojoj je automobil registriran.

OBAVEZNA OPREMA ZA AUTO

U Bosni i Hercegovini, kao obavezna oprema za auto čija masa nije veća od 3,5t i koja imaju manje od 8 sjedišta uključuje sljedeće elemente:

Upotrebljiv rezervni kotač sa pripadajućom opremom (dizalica, osnovni alat), ili sprej za krpanje gume.

Aparat za gašenje požara za teretna vozila.

Kutija prve pomoći – Zakon obavezuje pružanje prve pomoći drugim vozačima ili sudionicima u prometu. Poznato je da posjedovanje kompleta prve pomoći ovo znatno olakšava.

Uže, sajla za vuču je također sastavni dio auto opreme

Sigurnosni trougao – Reflektirajući trokuti upozorenja su pristupačan način da osigurate da ste vi i vaše vozilo lako vidljivi u situacijama kvara ili sudara.

Rezervne sijalice i osigurači

Fluorescentni prsluk – Vozači putničkih automobila, autobusa, automobila namijenjenih za prijevoz robe, mješovitih vozila, nepoljoprivrednih spojenih vozila, kao i vozači i pomoćno osoblje vozila za zaštitu i pratnju, dužni su da imaju pri ruci reflektirajući prsluk visoke vidljivosti.

Od 01. studenog do 15. travnja vozači su obavezni da imaju zimsku opremu kao sastavni dio opreme za auto. U zimsku opremu spadaju zimske gume ili lanci za točkove i gume minimalne dubine kanala na gaznoj površini 4mm.

ŠTO TREBA SADRŽAVATI KUTIJA PRVE POMOĆI?

Zavoji, ljepljiva traka, antibiotska mast i jastučići od gaze neki su od najčešćih predmeta prve pomoći koji bi trebali biti u svakom kompletu. Priručnik prve pomoći također bi trebao biti lako dostupan u vašem automobilu u slučaju nužde. Neke od drugih važnih stvari koje biste trebali uključiti u svoj komplet:

Instant/kemijski hladni i topli oblozi
Rukavice za jednokratnu upotrebu
Plastične vrećice
Makaze
Pinceta
Vate
Sterilno sredstvo za ispiranje očiju
Termometri
Sapun i sredstvo za dezinfekciju ruku

Ukoliko je kutiji prve pomoći istekao rok, zakonski gledano, kao da je i nemate.