Prvo ćemo da prođemo to što je prateća sadnja i koje su prednosti prateće sadnje, a onda da pregledamo to koje su to najbolje prateće biljke krastavca, a koje najgore prateće biljke krastavca.

Biti izbirljiv u pogledu onoga što uzgajate uz krastavce koji se inače lako uzgajaju može da predstavlja razliku između oskudne ili fantastične žetve. Najbolje biljke za pratnju krastavca pomažu u odvraćanju štetočina i ne natječu se s ovim članom obitelji tikvica za vodu ili hranljive materije. Najgori susjedi rade upravo suprotno.

Ali koje baštenske biljke dobro prolaze pored ove bujne loze, a kojih se treba kloniti?

Neke od najpopularnijih biljaka koje se uzgajaju uz krastavce uključuju:

- Mahunarke (grašak, pasulj, sočivo)
- Kukuruz
- Korjenasto povrće (rotkvica, cvekla, šargarepa, bijeli luk)
- Cvijeće (neven, nasturtium, suncokret)
- Začinsko bilje (kopar i origano)

Evo zašto su ovo najbolje biljke za pratnju krastavca i zašto ne bi trebalo da uzgajate nekompatibilne suputnike kao što su krumpir, žalfija, menta i dinja.

Savjet

Paradajz i tikvice (tikvice, tikve, bundeve) rastu u sličnim uvjetima kao i krastavci. Oni također privlače slične oprašivače da povećaju žetvu vaše biljke. Iako ih možete saditi zajedno, ove biljke nisu na listi kao „najbolje“ biljke za pratnju krastavca jer su podložne nekim od istih bolesti (poput virusa mozaika ili plamenjače). Ako se jedna biljka zarazi, moguće je  da će zbrisati cijeli usjev.

Što je prateća sadnja?

Prateća sadnja je praksa zajedničkog gajenja različitih vrsta na osnovu njihove sposobnosti da poboljšaju razvoj jedne druge, ponude neki oblik zaštite od štetočina ili druge prednosti.

Ponekad je u pitanju odabir biljaka s različitim navikama rasta koje se ne natječu jedna s drugom za prostor, ili to može značiti izbor suputnika s različitim potrebama za hranljivim materijama kako bi se zemljište efikasno koristilo. U idealnom slučaju, prateće biljke pomažu u odstranjivanju destruktivnih insekata, što  olakšava upravljanje štetočinama u bašti.

Neka prateća sadnja jednostavno uključuje zdrav razum — pazite da više biljke ne daju previše sjene biljkama niskog rasta, na primjer. Strateška prateća sadnja je posebno važna u malim baštama ili gdje god je potrebno pažljivo planiranje prostora.

Prednosti prateće sadnje

Iskusni baštovani se zaklinju u prateću sadnju jer povećava zdravlje i produktivnost usjeva poput krastavaca. Prednosti odabira odgovarajućih pratećih biljaka za krastavce ili bilo koju drugu biljku uključuju:

- Prirodno odbijaju insekte
- Odvraćaju od određenih bolesti
- Smanjuje se konkurencija za prostor, hranljive materije ili vodu
- Može dodati korisne hranljive materije u tlo
- Pružanje stabilnosti za penjačke vrste
- Visoke biljke mogu pružiti sjenu vrstama koje rastu na zemlji i koje vole sjenu

Najbolje prateće biljke za krastavce

Razno povrće, cvijeće i začinsko bilje čine odlične biljke za pratnju krastavca. Ovi uključuju:

Grašak, kukuruz,  pasulj i sočivo: korijenov sistem ovih biljaka povećava dušik u zemljištu, što će koristiti vašim biljkama krastavca. Zrele stabljike kukuruza također pružaju prirodnu podršku krastavcima penjačima i pružaju preko potrebnu hladovinu u prostorima opečenim suncem.

Rotkvice, cvekla, šargarepa i luk: Ovo korjenasto povrće dobro funkcionira s krastavcima jer se ne širi i ne takmiči se za prostor; najveći dio njihovog rasta odvija se ispod zemlje. Nasuprot tome, krastavci imaju jedan dugi korijen i mnogo plitkih korijena koji rastu i šire se blizu površine tla, a plodovi rastu iznad zemlje. Korjenasto povrće i krastavci uspijevaju u dobro obrađenom zemljištu. Rotkvice pomažu u odbijanju buba od krastavca.

Neven i nasturtium: Ovo cvijeće pomaže u odbijanju buba, tripsa i drugih destruktivnih insekata koji mogu da unište vaš usjev krastavca.

Suncokreti: Ovi visoki, čvrsti cvjetovi mogu biti prirodne rešetke za penjanje na vinovu lozu krastavca kada je prostora na vrhuncu. Najbolje je da izaberete laganu vrstu krastavca kako biste spriječili da postanu preteški za vaše stabljike suncokreta. Osim toga, suncokreti su superheroji oprašivači, a studije pokazuju da ove vrste biljaka mogu povećati prinose krastavca.

Origano i mirodija: Ove biljke odbijaju štetočine od insekata, a kopar privlači korisne insekte grabežljivce u baštu kako bi pomogao da se oslobodi od štetočina. Mnogi entuzijasti se kunu u kopar za poboljšanje ukusa krastavaca.

Bijeli luk: Studije pokazuju da bijeli luk može da potakne rast krastavca i da smanji šanse da biljke razviju fuzariozno uvenuće utičući na strukturu mikrobioma zemljišta.
Najgore prateće biljke za krastavce

Izbjegavajte sljedeće povrće, začinsko bilje i voće kada birate svoje biljke s krastavcima.

Krompir: Dobro se hrane takmiče se s krastavcima za hranljive materije i vodu i mogu biti podložni bolestima

Žalfija: Ova aromatična biljka može usporiti rast krastavaca, a njen jak miris može uticati na njen suptilan ukus.

Nana: Većina sorti nane je previše agresivna u baštenskim gredicama i može da ugrozi prostor za krastavce i ukrade njihove hranljive materije.

Dinje: Ovi plodovi privlače insekte koji se hrane krastavcima.

Komorač: Ako ste ljubitelj ovog povrća s mirisom sladića, najbolje je da pronađete prostor dalje od drugog baštenskog povrća, ne samo od krastavaca. Iz svog korijena luči supstance koje mogu inhibirati rast drugih biljaka.

agrosavjet.com