Kada su novinske mreže u subotu objavile da je pobijedio demokrat Joe Biden, predsjednik Donald Trump igrao je golf, a nakon gubitka izbora vrlo brzo imat će  svo vrijeme svijeta na raspolaganju za svoje hobije. 

Ali ako je nešto trajno kod Donalda Trumpa, onda je to njegova strast za svjetlima pozornice i teško je zamislivo da jedan od najosebujnijih američkih predsjednika pođe stopama svojih prethodnika te po izlasku iz Bijele kuće odabere život podalje od javnosti, u refleksivnom pisanju memoara ili s povremenim nastupima na humanitarnim događajima.

Trump doduše ostaje bez ključeva Bijele kuće, ali Twitter mu nitko ne može oduzeti i predsjednika će prsti jednako kao i dosad svrbjeti da objavljuje postove i utječe na Republikansku stranku. 

Neki saveznici već spominju mogućnost da Trump počne pripremati povratak u Bijelu kuću 2024. godine.

Samo je jedan predsjednik, Grover Cleveland, služio mandate koji nisu bili uzastopni pa je pobijedio 1892. pošto je tijesno izgubio četiri godine prije. 

Bivši predstojnik ureda Bijela kuće Mark Mulvaney rekao je da Trump "ne voli gubiti", što se i pokazalo ovih dana kada predsjednik odbija priznati poraz i upozorava na krađu glasova.

"Ako mene pitate mislim da će predsjednik ostati u politici i apsolutno bih ga upisao na popis kandidata za izbore 2024.", rekao je Mulvaney pa istaknuo: "On je 74-godišnjak pun energije".

Trumpova djeca jasno su rekla da još računaju na lojalnost republikanaca.

"Zapanjujuć je potpuni izostanak akcije gotovo svih GOP-ovaca (što je nadimak republikanaca)", napisao je u četvrtak Trumpov sin, Donald Trump Jr.

Imenom je prozvao senatora Lindseya Grahama, bivšeg kritičara Trumpa i samo nekoliko sati poslije Graham je za omiljenu Trumpovu televiziju Fox News obećao novac za pravosudnu akciju kojom će predsjednik pokušati dokazivati izborne nepravilnosti. 

Trumpova televizija

Nekadašnji njujorški kralj nekretnina, koji se triput ženio, a k tomu je i bivša televizijska reality zvijezda, Trump nije krio da čezne za ležernošću kakvu je uživao prije ulaska u Bijelu kuću.

"Imao sam lijep život. Imao sam najljepši život", rekao je u Grand Rapidsu u Michiganu na posljednjem predizbornom skupu.

Takav životni stil financirao je uglavnom korištenjem vlastitog imena kao brenda. Michael Cohen, koji je Trumpu bio odvjetnik dok nije pao u nemilost, priznao je da je odluka o natjecanju na predsjedničkim izborima 2016. bila shvaćena kao "prilika za brendiranje", sve do trenutka kada je Trump neočekivano pobijedio. 

Svoj javni profil nekretninski mogul izgradio je 2000-ih godina kao voditelj u reality televizijskoj igri "Pripravnik" nakon niza stečajeva koja je pretrpio. 

Predsjednik je dao naslutiti da bi mogao pokrenuti "Trump TV" u vrijeme kada se sve više počeo žaliti na rad Fox Newsa koji mu je pomogao u promociji, ali mu je predsjednik počeo zamjerati da nije dovoljno na "desnici".

Gledatelji "žele alternativu sada", napisao je na Twitteru Trump kojemu nitko ne može odreći talent za govore o svemu i svačemu.

Na svojim brojnim skupovima držao je mase u stanju gotovo hipnoze dok su slušale njegove govore toka svijesti u rasponu od teorije zavjere do viceva o kućnim ljubimcima i slabom tlaku u kupaonskim slavinama. 

A potencijal već ima u razvoju projekata One America News i NewsMax TV -- sada minornih kablovskih kanala koje bi Trumpovo preuzimanje moglo izgraditi u divove. 

Što dalje?

Nije za odbaciti ni scenarij u kojem Trump završi u raljama pravosudne borbe. 

Državni odvjetnici u New Yorku već istražuju svote koje je Trump isplatio porno zvijezdi, istražuju i njegovo netransparentno poslovanje i tajanstven način vođenja poslovnih knjiga. A ima tu i sijaset navoda o silovanju i drugim spolnim deliktima. 

Kao predsjednik Trump je bio prilično zaštićen od sudskog progona. Međutim, već osam njegovih suradnika, među kojima direktori kampanje, zatim odvjetnik i savjetnik za nacionalnu sigurnost, suočeno je s optužbama za ozbiljne zločine, a jedan od njih su i veze s Rusijom u američkoj predsjedničkoj kampanji 2016.

Konačno, možda Trump odluči putovati i pobjeći od svega. Koliko god da se takva budućnost čini malo vjerojatnom za čovjeka njegova kova, Trump je to već dao naslutiti. 

U lipnju je u Bijeloj kući zaneseno pričao o putovanju sa suprugom Melanijom u velikom kamperu.

Nešto manje romantična je epizoda  tijekom kampanje na skupu u Pennsylvaniji kada se usred govora divio parkiranim kamionima.

"Krasni kamioni", rekao je predsjednik. "Što mislite mogu li ja uskočiti u jedan od njih i odvesti se? Baš bih volio, samo odvesti se dovraga odavde".