Respiratori iz Kine koje je kupila tvrtka Srebrena malina za 10,5 milijuna KM, a koji su predmet istrage državnog tužiteljstva još ne mogu biti podijeljeni županijama i kliničkim centrima jer nema tko da ih uključi i servisira.

Već ranije su klinički centri u Sarajevu i Tuzli, te bolnica u Zenici iskazali potrebu za 25 respiratora. Odgovor još čekaju.

U jeku epidemije Covida-19 sve je izraženija potreba medicinskih ustanova za opremom, uključujući i potrebu za respiratorima. Pojedine bolnice i klinički centri zatražili su da im nadležni isporuče upravo respiratore Srebrene maline, za koje je ranije utvrđeno da su neupotrebljivi u liječenju pacijenata u odjelima intenzivne njege, javlja BHRT.

Iz Zeničke bolnice naglašavaju da će ti respiratori ukoliko ih dobiju biti raspoređeni bolnicama u Tešnju i Zenici te da nisu upoznati s karakteristikama uređaja koje su tražili.

I klinički centar u Tuzli čeka odgovor nadležnih na zahtjev koji su im prije pet dana uputili, a koji se odnosi na isporuku 25 malininih respiratora. Iz ovog kliničkog centra posebno su ogorčeni odnosom nadležnih prema zdravstvenom sektoru i raspodjeli medicinske opreme.

Postoj mogućnost da će određena količina respiratora biti raspoređena i u domove zdravlja ukoliko se bude radilo o transportnim respiratorima, koji mogu dobro doći za transport pacijenata koji su ugroženi iz domova zdravlja prema bolnici. 

"Ono što smo uspijevali dobiti, dobili smo nešto u donacijama uglavnom s županijske razine, nešto malo neku količinu s ovog kooridnacijskog tijela to neću ni spominjati. Poslati kliničkom centru s 2.500 zaposlenih 13 zaštitinih odjela, to je ponižavajuće", kazao je ravnatelj UKC-a Tuzla Vahid Jusufović.

Sporne respiratore, prvobitnom odlukom Federalnog stožera Civilne zaštite trebala je dobiti i Unsko-sanska županija ukupno 12. I nije dobila ništa, jer je nakon što je pokrenuta istraga, odluka stožera stavljena izvan snage.

"Došlo je do poništenja te odluke mi smo kao Županijski stožer donijeli odluku da ćemo formirati radno tijelo odnosno povjerenstvo za prijem tih respiratora tu bi bili prisutni anesteziolozi da pregledaju dokumentaciju i ukoliko bude sve uredno i prihvatili bi ih ali uslijedila je istraga i poslije toga više nitko nije pominjao što dalje s tim", poručio je Mustafa Ružnić, premijer USŽ-a i šef županijskog stožera Civilne zaštite.

Ono što je glavni problem i što nedostaje da bi se kineski respiratori podijelili je tko će biti serviser, odnosno tko će raspakirati opremu i pustiti je u rad. Čeka se ime tvrtke, i još će se čekati do daljnjeg jer dosada kako smo saznali nijedan razgovor nije obavljen.

Potrebno je angažirati tvrtku koja ima mogućnost instaliranja respiratora po zdravstvenim ustanovama i time bi se stekli uvjeti da Institut za mjeriteljstvo BiH s njihovim verificiranim laboratorijom izvrši verifikaciju instalitranih uređaja”.

I kada oprema bude raspoređena, zadnju riječ će dati Institut za mjeriteljstvo BiH koji će u medicinskim ustanovama izvršiti verifikaciju uređaja, odstupaju li parametri od dozvoljenih granica.

"Ukoliko bilo koji parametar u bilo kojoj točki odstupa od zakonskih dozovljenih limita onda će ovlašteni serviser morati izvršiti servisiranje ili podešavanje tih respiratora dok ne dođemo na točnost koja je definirana našim propisima", rekao je Almir Badnjević iz Instituta za testiranje medicinskih uređaja Verlab.

I sva ova priča oko nabavke stotinu spornih respiratora povukla je sa sobom problem koji se godinama vuče pod tepih, a sada je epidemijom izašlo na vidjelo – neuvezan i krhak zdravstveni sustav.