Iako su u kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića skrenuli pažnju na to da se imena novih veleposlanika ne objavljuju sve dok ovi ne dobiju agreman, odnosno pristanak države za koju su imenovani, imena ovih veleposlanika, ali i onih koje je Predsjedništvo BiH opozvalo 18. prosinca, prošle godine, sigurno su već sama po sebi zanimljiva javnosti, piše Oslobođenje.

Velikodušni Dodik i Komšić

Naime, i o povlačenju i o imenovanju naših diplomata odluke na Predsjedništvu donose konsenzusom, no, očito je da su članovi najvišeg državnog organa, kada je riječ o tom pitanju, odlučni da svaki od njih odabere onoliko veleposlanika koliko pripada jednom narodu i one koji su njima po volji. U ovom slučaju su velikodušni jedan spram drugog bili Milorad Dodik i Željko Komšić.

Dakle, koji su bh. veleposlanici otišli, a tko dolazi na njihovo mjesto? Lidiju Topić u Veleposlanstvu BiH u Kraljevini Belgiji zamijenit će Ivana Robović. U Bugarskoj će Lepu Babić naslijediti, ako dobije agreman (kao i svi ostali), Zdravko Begović. U Crnoj Gori je povučen Vinko Radovanović, a još nitko nije imenovan.

U Egiptu je povučen Duško Stojanović, nitko novi nije postavljen. Iz Grčke je opozvan Branko Đokić, a imenovana je Milica Ristović-Krstić. Iz Hrvatske je povučena Renata Paškalj, ali još nitko nije imenovan. Iz Italije je povučen Darko Zelenika, a imenovan je Slavko Matanović. Iz Izraela je povučena Jelena Rajaković, a imenovan je Duško Kovačević. Iz Japana je povučen Borislav Marić, te imenovan Siniša Berjan.

Iz Kanade je opozvan Srđan Lalić, imenovan Marko Milisav, dok u Kini ostaje Anton Rill do kraja mandata. Iz Mađarske je povučen Tomislav Leko, a imenovana je Biljana Gutić-Bjelica.

Kada je riječ o Njemačkoj, opozvana je Ankica Gudeljević, a imenovana Jadranka Negodić-Winbow, iz Poljske je Ivan Dunđer opozvan, a imenovana je Koviljka Špirić. Iz Rumunjske je povučen Aleksandar Dragičević, a na njegovo mjesto dolazi Slaviša Ćeranić. Iz Slovenije je povučen Slavko Vučurević, dok je imenovan Milorad Živković. U Srbiji je opozvan Lazar Mirkić i još nitko nije imenovan.

Iz Vatikana je povučen Josip Gelo i nitko nije imenovan, a kada je riječ o Švicarskoj, opozvan je Anđelko Orahovac, a imenovan Boro Bronza.

Termini povratka

Vesna Ćužić je povučena iz Švedske i to mjesto je još prazno, a iz Velike Britanije opozvana je Valentina Marinčić i niko nije imenovan. Iz Misije OSCE-a i UN-a u Beču Jugoslav Jovičić je povučen, te je imenovan Siniša Bencun.

Iz Misije Vijeća Europe u Strasbourgu opozvana je Lucija Ljubić, a imenovan je Ivan Orlić, dok je iz Misije BiH u New Yorku povučen Ivica Dronjić i nitko još nije imenovan na njegovo mjesto. Kako piše Oslobođenje, vrijeme povratka u Bosnu i Hercegovinu opozvanih veleposlanika i konzula je različito.

Recimo, Lepa Babić iz Bugarske i Jelena Rajaković iz Izraela su se trebale vratiti do 31. prosinca prošle godine i one su to učinile. Nekima je, opet, rok 25. siječanj, a nekima 18. veljače