Ako imate bore na čelu, možete imati veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, pokazali su rezultati 20- godišnjeg istraživanja francuskih znanstvenika iz Centre Hospitalier Universitaire u Toulouseu.

Oni s brojnim i dubokim borama mogu biti i do deset puta u većoj opasnosti od obolijevanja ili prerane smrti uzrokovane bolešću srca i krvožilnog sustava, piše Independent.

Istraživanje nije otkrilo uzrok, no smatra se da bi to moglo biti povezano s otvrdnućem arterija radi nagomilanog plaka.

Kako su žile u čelu male, vjerojatno su osjetljivije na gomilanje plaka što znači da će se bore pojaviti kao znak preuranjenog starenja.

U istraživanju je sudjelovalo 3.200 osoba, a kao sudionici pristupili su u dobi od od 32, 42, 52 i 62 godine. Svakome je na početku dodijeljena ocjena s obzirom na postojeće bore na čelu.

Ocjena nula značila je da je čelo bez ikakvih bora, dok je ocjena tri značila da su bore brojne i duboke. Otkriveno je da ljudi s ocjenom jedan u tek malo većoj opasnosti od srčanih bolesti od onih s ocjenom nula.

No, oni s ocjenom dva ili tri bili su deset puta većem riziku. Kako bi smanjili stopu rizika, preporuča se promjena stila života poput više tjelovježbe ili zdravije prehrane.