Ako vam je danas bilo vruće, vjerujte - nije ništa - stižu još veće temperature. Nutricionisti savjetuju koje su tri namirnice najbolje konzumirati tijekom vrućina.

Lipanj je bio najtopliji na globalnoj razini zabilježen. I temperatura mora bila je viša od prosjeka, osobito u sjevernom Atlantiku.

Znanstvenici se slažu da su razlog klimatske promjene, ali i El Nino, fenomen koji se događa na Pacifiku, ali utječe na vrijeme diljem planeta.

“Sada će svaki sljedeći dan biti malo topliji. Tako da nas negdje sredinom tjedna očekuju temperature koje će se popeti do 35, 36, a ponegdje i do 37 stupnjeva” , naglasio je meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić-Topić i dodao: “Za naše područje prognoza je da ćemo imati nešto manje vruće ljeto u kojem ćemo imati toplinske valove, ali oni će biti malo manje izraženi i trajat će kraće nego što su trajali zadnjih pet ili deset godina."

Ipak, tijekom vrućina treba pripaziti i na to što jedete. Nutricionisti kažu da je dobro na jelovniku imati lubenice, svježe krastavce i rajčice.

“I lubenica i rajčica sadrže preko 95 posto vode, sadrže i likopen koji je dobar za kožu u ovo ljetno vrijeme. A krastavce možete koristiti na bilo koji način - na koži, na licu, u smoothiju, u salati, doslovno na svemu. Krastavci su, kako bismo rekli, kraljevi hidratacije ", rekla je nutricionistica Diana Gluhak Spajić, piše Dnevnik.hr .

S druge strane, treba izbjegavati tešku hranu.

Nemojte jesti nekakvu masnu, slanu, tešku hranu koja se pržila u dubokom ulju, jer se ta hrana dosta razgrađuje i u principu je dosta loša za organizam kada gledamo ljetno vrijeme”, dodala je Gluhak Spajić .

Ako se toga držimo, toplinski val će se lakše probiti.