Više oborina prognozira se u južnim i jugozapadnim područjima zemlje. Nešto stabilnije vremenske prilike moguće su u četvrtak, kada u središnjim i sjevernim područjima, posebice u kotlinama, može biti magle i niske naoblake, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda

Nakon rekordno toplog rujna i listopada došlo je do blagog pada temperatura. Nestabilno vrijeme s kišom i pljuskovima prevladavat će u Bosni i Hercegovini tijekom ovog tjedna.

Više oborina

Više oborina prognozira se u južnim i jugozapadnim područjima zemlje. Nešto stabilnije vremenske prilike moguće su u četvrtak, kada u središnjim i sjevernim područjima, posebice u kotlinama, može biti magle i niske naoblake, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ). I dalje će se zadržati nešto toplije vrijeme u odnosu na prosjek za ovo doba godine. U četvrtak u jutarnjim satima na visoravnima moguća je pojava mraza. Minimalne temperature zraka varirat će od 3 do 9 °C u Bosni, na području Hercegovine od 7 °C do 12 °C. Najveće dnevne vrijednosti temperatura bit će u rasponu od 12 do 17 °C u Bosni, a na jugu zemlje i do 19 °C. Kako javljaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u BiH je promjenjivo vrijeme uz kišu izgledno od 13. do 20. studenoga. Prema trenutačnim raspoloživim modelima, u ovom razdoblju očekuje se i pad temperature zraka. Kako se ističe u prognozi FHMZ-a, jutarnje temperature kretat će se od 0 do 6 °C. Maksimalne očekivane temperature varirat će između 4 i 9 °C, u Hercegovini do 12 °C.

Na svom Facebook profilu prognozu idućih dana objavio je i srbijanski meteorolog Marko Čubrilo u kojoj stoji da bi idućih dana moglo doći i do snježnih oborina. - Sredinom tjedna hladnije, na jugu regije uz oborine. Krajem tjedna daljnje zahladnjenje uz moguće obilnije oborine, a uz pad temperature u višim oblastima moguć snijeg. Poslije 12. studenoga osjetno hladnije - naveo je na Facebooku meteorolog Čubrilo. I Severe Weather Europe analizirao je najnovije prognoze snježnih oborina i trendove za cijelu zimu. Potvrđuje snažnu prisutnost El Nina, koji će uvelike utjecati na nadolazeću zimu. Hladniji trend i dalje je prisutan za središnji i istočni dio SAD-a, dok su Kanada i Europa uglavnom topliji od normalnih vrijednosti. El Nino će biti glavni krivac za zimu 2023./2024. na sjevernoj hemisferi. El Nino se rađa iz toplijih voda istočnog Pacifika, u blizini obale Južne Amerike, i često je praćen usporavanjem ili zaokretom istočnih vjetrova u dva pojasa oko Zemlje između suptropskog i ekvatorijalnog područja visokog tlaka u kojem prevladavaju vjetrovi s istočnom komponentom. U Europi će, kako prognoziraju, snijega biti ispod prosjeka, osim nad dijelovima Skandinavije i alpskog područja.

To odražava dominantni zapadni obrazac, koji donosi više vlage i manje hladnoće iz sjevernog Atlantika. Iznad Sjeverne Amerike vidi se vrlo zanimljiva prognoza snježnih oborina, a ECMWF predviđa više snježnih oborina nego inače u većem dijelu, dodaju u analizi. Što se tiče temperatura, tople anomalije koncentrirane su na velikom dijelu Europe.

Više temperature

Neutralna zona anomalije nalazi se iznad sjevernih dijelova središnje Europe. Očekuje se da će Europa imati više temperature od prosjeka u većem dijelu zapadnog i središnjeg dijela kontinenta. Niže temperature bit će izraženije u sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima kontinenta. Gledajući oborine, Cansipsova prognoza slična je ECMWF-ovoj. Kanadski model pokazuje više oborina u većem dijelu središnje i južne Europe. Za sjevernu Europu prognozira se manje oborina. Što se tiče oborina, u većem dijelu Europe očekuju se normalne do pojačane oborine. Prognoza snježnih oborina pokazuje manje snježnih oborina u Europi, osim u višim predjelima. Čak i ako prognoza predviđa manje snijega, to ne znači da ga neće biti, napominju.

Večernji list