Prema istraživanjima, od svih alergija na hranu kikiriki se izdvaja kao jedan od najvećih alergena, a postotci alergije su se utrostručili od 1997. godine.

Međutim, nova medicinska istraživanja pokazuju obećavajuće rezultate među onima koji su testirani, a odnose se na moguće izliječenje alergije na kikiriki.

Lanjska istraživanja koja su provedena u Kanadi, koja su pratila djecu od najranijeg uzrasta do adolescencije, kao i istraživanje iz Australije koje je uspjelo da dokaže da je suzbijanje reakcije na alergen moguće. Oba naučna istraživanja su uzimala upravo kikiriki kao najrizičniju namirnicu za alergičare, piše portal alergijaija.

Biotehnološka kompanija u SAD-u Aimmune Therapeutics provela je kliničko ispitivanje gdje su liječnicii tablete u kojima se nalazilo kikiriki brašno s posebnom formulom davali na konzumiranje djeci i tinejdžerima.

Na kraju godine utvrđeno je da je blizu 67 posto od 500 ispitanika moglo toleriratati 660 mg proteina kikirikija. Međutim, to ne znači da svaka osoba kod kuće treba da kupi brašno kikirikija i testira se na alergije, zato što je i tokom kontroliranog ispitivanja dolazilo do različitih reakcija na kikiriki kod pojedine djece, koje su najčešće primjećivane na licu.

Iz rezultata je vidljivo da tableta neće "dozvoliti" osobama koje su alergične da bez razmišljanja konzumiraju maslac od kikirikija i druge proizvode u kojima je on sadržan u velikim postotcima. Međutim, pomoći će pri smanjenju opasnosti koje kikiriki može izazvati kod ljudi, a pri tome se misli i na smrtne posljedice koje nisu zanemarive.

Kompanija Aimmune očekuje da bi krajem ove godine za ove tablete trebalo da bude dokazano da su sigurne za korištenje i prema riječima izvršnog direktora koštale bi između pet i deset tisuća dolara za prvih šest mjeseci liječenja, a nakon toga pacijenti bi plaćali 400 dolara mjesečno.