Svako toliko na Facebooku se pojavi objava koju korisnici masovno dijele. Radi se o objavi koja, navodno, Facebooku zabranjuje da koristi njihove fotografije i podatke.

Ne dajem Instagramu ili bilo kojoj drugoj tvrtki povezanoj s Instagramom pravo da koristi moje fotografije, informacije, poruke ili objave, kako prošle tako i buduće, stoji u tekstu koji je moguće pročitati na različitima jezicima, ovisno o tome iz koje zemlje korisnik dolazi.

S ovom izjavom, dajem obavijest Instagramu da je strogo zabranjeno otkrivati, kopirati, distribuirati ili pokretati bilo kakve akcije protiv mene temeljeno na ovom profilu i njegovom sadržaju, stoji još u objavi.

Ista se objava, ovih dana, dijeli i po Instagramu, javlja Zimo.co.

U objavi se spominje i nekakav zakon i odredba koji nemaju previše smisla, te uputa kako bi tekst objave trebalo kopirati i podijeliti na svom profilu. Naravno, odmah, jer "nova pravila" stupaju na snagu sutra.

No, radi se o prijevari koja društvenim mrežama kruži još od 2012. godine.

Činjenica da su korisnici objavili takvu "izjavu" na svom profilu u ovom slučaju ne znači ništa. Osim da su nasjeli na prijevaru koja nikako da iščezne iz internetskih bespuća.

Čak je i šef Instagrama objavio kako se radi o prijevari i zamolio korisnike da prestanu nasjedati na takve i slične objave.

Korisnici su, već samom prijavom na društvene mreže, prihvatili određene uvjete korištenja u kojima, zapravo stoji, kako Instagram i Facebook, mogu koristiti njihove podatke.

Kako bismo vam pružili Facebookove proizvode, moramo obrađivati podatke o vama. Tip podataka koji prikupljamo ovisi o tome kako koristite naše proizvode, lijepo stoji u Uvjetima korištenja Instagrama.

Tako, među ostalim, Instagram (i Facebook) prikupljaju i obrađuju informacije i sadržaj koji korisnici sami, dobrovoljno jer nitko ih ne prisiljava na to, objavljuju na društvenim mrežama. Podatke o mrežama i uređajima s kojima se spajaju, ali i način na koji koriste društvene mreže (što rade, s kim se dopisuju, koliko često, u koje doba dana i slično).

Pristupaju li tim društvenim mrežama s mobilnog uređaja, dobrovoljno daju još i više podataka. Tako Instagram uredno bilježi gdje se nalaze u trenutku pristupanja mreži, objave fotografija ili komentiranja; s kojeg uređaja pristupaju, preko koje mreže, a može i pristupiti svim fotografijama koje imaju pohranjene na uređaj s kojeg pristupaju.

I da, korisnici su na to sve dobrovoljno pristali onog trenutka kad su pritisnuli kvačicu na rečenicu "Prihvaćam Uvjete korištenja" i potom gumb "Prihvaćam" prilikom registracije.

Jer, budimo realni, tko je ikad pročitao te famozne "Uvjete korištenja" od početka do kraja?

Zato, prestanite dijeliti te lažne "izjave". Zaista nemaju smisla.