Luk je dobar izvor: dijetalnih vlakana, vitamina C – važnog za imunitet i lijepu kožu, vitamina B6 – važnog za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, folne kiseline – esencijalne za stvaranje ćelija, kalija – blagotvornog za tlak i zdravlje srca, mangana – za zdravlje tkiva i kostiju.

Većina ljekovitih svojstava luka pripisuje se njegovima antioksidansima i sumpornim spojevima. Mnoga ljekovita svojstva iz luka djeluju u sinergiji, te pomažu da se uravnoteži zdravlje organizma. Među ljekovitim svojstvima luka ubrajaju se njegove sljedeće odlike: sprječava upalne procese, štiti zdravlje srca i krvnih žila, smanjuje rizik od degenerativnih bolesti, poboljšava probavu, smanjuje širenje virusa, čisti krv od toksina, čuva od dijabetesa, poboljšava raspoloženje, djeluje antibakterijski i antigljivično, poboljšava apsorpciju nutrijenata iz hrane, štiti od raka.

5 najvažnijih ljekovitih svojstava luka

1. Čuva zdravlje krvnih žila

Luk je odlično sredstvo za zaštitu od krvnih ugrušaka jer obiluje svojstvima koja deluju antikoagulativno. Bolesnicima preporučuje se svakodnevno konzumiranje luka jer njegovi sastojci sprječavaju gomilanje trombocita i ubrzavaju proces razgradnje ugrušaka. Također, konzumiranje luka uz masnu hranu pomaže blokiranju štetnih učinaka masti među kojima je i stvaranje krvnih ugrušaka.

Sirov luk predstavlja najbolji lijek za podizanje dobrog HDL kolesterola, te je preporučljiv srčanim bolesnicima. Dovoljno je pojesti pola sirovog luka dnevno, jer termički obrađen ne djeluje na kolesterol.

2. Regulira šećer i štiti od dijabetesa

Medicina od davnina priznaje djelovanje luka u regulaciji šećera, čak i u manjim količinama kada se upotrebljava kao dodatak jelima. Studije su potvrdile da se česta konzumacija luka može povezati s nižim nivoima glukoze u krvi, nezavisno od toga je li luk termički obrađen ili sirov.

Aktivno djelovanje pripisuje se alil-propil-disulfidu i alicinu koji stimuliraju izlučivanje inzulina. Luk sadrži mangan i krom – dva elementa koja su neophodna za pravilno lučenje i djelovanje inzulina.

3. Značajna je pomoć kod raka

Više od 30 antikancerogenih svojstava otkriveno je u luku. Smatra se da smanjuju rast tumora i štite od slobodnih radikala. Posebno se preporučuje kod raka jednjaka, želuca, crijeva i prostate jer se u studijama pokazalo da česta konzumacija luka povezana sa smanjenom stopom ovih tipova raka.

4. Osigurava miran san i dobro raspoloženje

Folna kiselina koju nalazimo u luku može pomoći kod depresije jer sprječava stvaranje homocisteina u tijelu koji može spriječiti opskrbljivanje mozga nutrijentima. Višak homocisteina ometa proizvodnju serotonina, dopamina i norepinefrina koji osim dobrog raspoloženja, reguliraju san i apetit.

5. Jača kosti, kosu i nokte

Osteoporoza je česta kod žena u postmenopauzi, a zdrava dijeta to može spriječiti. Opsežna studija na ženama iznad 50-te godine ustanovila je da je redovna upotreba luka povezana s većom gustoćom kostiju.

Također, istraživanja su pokazala da je kod žena nakon menopauze, koje su svakodnevno jele luk, smanjen rizik od loma kuka. Visoka koncentracija sumpora može donijeti korist i vezivnom tkivu jer je sumpor neophodan za formiranje ovog tkiva.

Redovna primjena soka od luka na vlasištu ubrzat će rast kose, a svakodnevno trljanje noktiju ojačat će slabe i lomljive nokte.

Ekstrakt luka izuzetno je efikasan u smanjivanju ožiljaka, tako da se i nakon operacija za smanjivanje hipertrofičnih i keloidnih ožiljaka preporučuju kreme na bazi njegovog ekstrakta.

Izvor: Dom i dizajn