Fukushima je spremna za povratak stanovnika nakon nuklearne katastrofe iz 2011. godine kada je iseljeno 70 posto područja.

Šest godina nakon snažnog potresa praćenim tsunamijem u Japanu koji je izazvao otapanje u nuklearnom postrojenju, većina stanovnika predgrađa Fukushime može se vratiti svojim kućima.

Stanovnicima gradova Naime, Iitate i distrikta Yamakiya, kojih je oko 22.100, je rečeno da se mogu vratiti, ali da imaju određene zone u koje ne smiju ići zbog visoke razine radijacije.

Zabrana ulaska u grad Tomioka ukinuta je jučer. Stanovnici su došli i zapalili na stotine svijeća u okviru ceremonije odavanja počasti onima koji su stradali u ovoj katastrofi.

Podsjetimo, smrtno je stradalo više od 8 tisuća ljudi.

Povratak zasad ne ide onako kako se vlada nadala, budući da se mnogi stanovnici ne žele vratiti. Samo 14,5% vratilo se u područja u kojima je ranije ukinuta zabrana.

Vlada kani uložiti oko 212 milijuna dolara u zdravstveni sustav i druge esencijalne objekte kako bi potaknula ljude na povratak.

Okuma i Futaba su dva najbliža grada Fukushimi u kojima se još uvijek povratak smatra nemogućim.

Nuklearna katastrofa u Fukushimi, koja je dovela do gašenja 44 reaktora, je druga najgora nesreća koja se dogodila nakon tragedije u Černobilu.