Ugaženog snijega ili leda na kolniku ima na dionicama u višim planinskim predjelima, pa je za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna upotreba lanaca na putnim pravcima Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje i Tarčin-Konjic-Jablanica.

Na putevima u jugozapadnim krajevima dodatne poteškoće stvara jak vjetar koji stvara snježne nanose. Izdvajamo putne pravce: Tomislavgrad-Šujica, Livno-Bosansko Grahovo-Strmica, Livno-Kupres i Livno-Mrkonjić Grad.

Na ostalim dionicama koje prolaze preko planinskih prevoja, za teretna vozila preporuka je upotreba lanaca.

I na putevima u nižim predjelima kolnik je zasniježen, izuzev dionica u južnim krajevima gdje se prometuje po mokrim kolnicima.

Zbog loših vremenskih uvjeta obustavljen je promet za sve kategorije vozila iznad 3,5 tona na dionici R-419 Rakitno - Blidinje.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V), izmjenjen je režim prometa na dionici magistralnog puta M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru promet preusmjerava na regionalni put R-445 Nemila-Zenica.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na mostu na ulazu u Bugojno, obustavljen je promet za teretna vozila ukupne mase veće od 7 tona i preusmjeren na magistralni put preko Travnika i Donjeg Vakufa. Ostala vozila na ovom lokalitetu prometuju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj zabranjen je promet za teretna vozila preko 7,5 t. na GP Izačić. Na putnom pravcu GP Hum/Šćepan Polje- Plužine nije dozvoljeno kretanje za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je zatvoren GP Bosanski Novi-Dvor.