Novi gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković i drugi predsjednici opozicijskih stranaka, održali su danas press konferenciju povodom najave izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi.

Nakon što je SNSD izgubio mjesto gradonačelnika Banja Luke, Milorad Dodik je najavio kako će poduzeti određene mjere. Naime, u izjavi za medije nakon izbora, Milorad Dodik je izjavio kako će obustaviti sve investicije i financijska sredstva prema Banja Luci sa nivoa entiteta RS.

Izmjenama Zakona, vlast u ovom bh. entitetu faktički bi mogla ukinuti mnoge ovlasti gradonačelnicima. Zbog najave izmjena zakona, Stanivuković je poručio kako su takvi procesi direktno narušavanje demokracije.

"Mi smo na sve prijetnje koje smo dobivali odgovarali miroljubivo i pozivali na politički dijalog. To su bili naši odgovori. Međutim, naše strpljenje ima svoje granice. Na izbore smo izašli sa jasnim pravilima, da su gradonačelnici najodgovorniji ljudi za vođenje jednog grada. Preko 52.000 je podržalo mene u toj ideji. Danas, neko priprema određene amandmane na promjenu Zakona gdje je cilj da se razvlasti gradonačelnik", poručio je Stanivuković.

Opozicija je vlasti u RS-u dala rok do petka da se izjasne povodom najavljenih izmjena.

"Dajemo vlastima rok do petka da se izjasne o amandmanima te da kažu imaju li namjeru mijenjati zakone. Ukoliko promijene zakone, spreman sam biti prvi gradonačelnik koji će pozvati ljude da izađu na prosvjedekoji će trajati do trenutka dok ne odustanu od svojih namjera", naglašava Stanivuković.