Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković, kako je jučer i najavio, održao je danas press konferenciju na kojoj je objavio prvi izvještaj novoosnovanog "Tima za reviziju" o kriminalnim radnjama.

Na samom početku press konferencije Stanivuković je rekao da je ovo prvi put da gradonačelnik govori o kriminalu u gradskoj upravi, rekavši da je to kao da vlasnik govori o kriminalu u svojoj tvrtki. 

Izlaganje je započeo s reklamnim panelima u ovom gradu od kojih, prema njegovim riječima, skoro polovina ne plaća zakup.

"Od 372 reklamna panela u Banjoj Luci, 159 je "lažnih", za koje se ne plaćaju komunalne naknade. Time je oštećen proračun grada godišnje do pola milijuna KM. To su besplatni udžbenici, karte za umirovljenika, vrtići. Na zgradi 'Eurospleta' nalazi se reklamni panel Dodikovog sestrića, mislite li da je to slučajno? Rok za sve tvrtke je u ponedjeljak da plate, inače idu kaznene prijave već u utorak", naglašava Stanivuković.

Kako je naveo, od Dodikovog sestrića koji je postavljao reklamne panele u centru grada dolazimo do Dodikovog kuma Lukača Ćućuna.

"Čistio je Crkvenu, ali nije obavijestio Vode Srpske, čistio, ali bez nadzora. To je potpisao bivši gradonačelnik i kaznene prijave idu u utorak. Na posao će se vratiti, ali "malo morgen". Može se vratiti kad mene ne bude. Čovjek je postavio ogradu od 120 tisuća KM, pa nismo mi glupi. Procijenjena vrijednost je 25 tisuća KM", ističe Stanivuković.

Dotaknuo se i diploma zaposlenih u institucijama Grada, a govorio je i o primanju ugovora o djelu onih ljudi koji su već zaposleni. Dao im je rok da ponište te ugovore do ponedjeljka.

"Imamo diplome za koje sumnjamo. Poslat ćemo svim školama, fakultetima da se izjasne o diplomama, ali i da sve inspekcija pročešlja. Ima i pojedinih načelnika kojima treba pregledati diplome. Najbolje da to organi istraže. I iz mog ureda ići će diplome na provjeru", kazao je Stanivuković, naglasivši da ovi izvještaji već sprječavaju kriminal u drugim institucijama jer svi znaju da će za dvije godine i tamo pobijediti.

Na kraju je gradonačelnik Banje Luke rekao da zna da ga neko vozilo prati, ali da ga ništa neće zaustaviti ni pokolebati.

"Moja je želja spasiti narod ili umrijeti pokušavajući. Ne mogu me uhvatiti u grešci, mogu me samo uhvatiti u lapsusima, ali ja njih hvatam u kriminalu", zaključio je Stanivuković.