Nakon što je prošloga ljeta Ousmane Dembélé (20) prešao iz Borussije Dortmund u Barcelonu, mnogi su kazali kako ovaj nadareni mladić ima sve predispozicije da zamijeni Neymara koji je prešao u PSG. Brz, vještoga driblinga, posjeduje dodavanje ''s očima'', a protivničku mrežu je u stanju pogoditi i udarcem trepavicom - reklo bi se, idealan nogometaš za Barcelonin stil igre.

Međutim, imao je peh već na startu sezone, ozlijedivši mišić, tako da je propustio čak 27 utakmica. Nakon što se vratio na nogometni teren, nije se uspio nametnuti.

U Španjolskoj neki analitičari idu čak tako daleko da ga proglašavaju Barcinim promašajem. Kad bi Dembélé jedan od onih mladih igrača, poput primjerice Alena Halilovića, koje Barca povremeno dovodi za sitan novac, ne bi to bio prevelik problem za katalonskog diva. Međutim, francuski reprezentativac je Katalonce koštao čitavo bogatstvo.

Prema pisanju njemačkog "Spiegela", koji se poziva na informacije „football-leaksa“, Barcelona je Borussiji za Dembéléa uplatila 105 milijuna eura, a još 40 milijuna eura vezano je za njegov budući učinak, odnosno odigrane utakmice i/li osvojene titule. Tako Borussiji pripada dodatnih pet milijuna nakon što njihov bivši nogometaš za Barcu odigra 25 utakmica.

Ugovor predviđa da se ta kvota plaća za njegovih prvih 100 utakmica, što znači da ovaj bonus potencijalno Borussiji može donijeti 20 milijuna. Sljedećih deset milijuna eura vezano je za plasman Barcelone u Ligu prvaka u njegove prve dvije sezone na Camp Nou.

Za osvajanje Lige prvaka u ovoj i idućoj sezoni, Dembélé bi Borussiji donio još po pet, ukupno dakle deset milijuna bonusa.

Postavlja se pitanje hoće li tim iz Dortmunda uspjeti doći do svojih dodatnih 40 milijuna, jer se Dembélé trenutačno ponaša prilično indolentno. Zapaženo je da se u utakmici protiv Atletica uopće nije zagrijavao sa svojim suigračima s klupe, nego je više stajao ili lijeno šetao, kao da čeka autobus. Kritiziraju ga i da se pogrešno hrani, jer jede previše brze i nezdrave hrane.

Kako javlja „Radio Cadena SER“, to je u tolikoj mjeri indikativno, da mu je Barclona dodijelila posebnu kuharicu sa zadatkom da promijeni njegove prehrambene navike i da mu organizam ''resetira'' ishranom koja je prilagođena bioritmu profesionalnog nogometaša. Gotovo da se može govoriti o upaljenom alarmu za spas njegove karijere. Da je nešto nužno poduzeti po pitanju Ousmane Dembéléa u Barceloni, najbolje govori njegova statistika. Ove je sezone zaigrao tek deset puta, od čega samo jednom svih 90 minuta. U startnoj postavi našao se tek tri puta, a još nije postigao svoj prvi zgoditak za Barcelonu.

Za igrača od 100+ milijuna je to itekako premalo, makar se radilo o njegovoj prvoj sezoni. Što se tiče opcije da Barcelona prijevremeno proda Dembéléa, Borussia bi se prema ugovoru u taj transfer ugradila s dvadesetak milijuna, ali je pitanje kome ćeš za 100 milijuna prodati igrača s kojim ni sam ne znaš što bi.

Bljesak.info