Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da RS ne želi konflikt niti bilo koga ugrožavati, ali da će braniti svoja prava i slobodu.

''RS je usmjerena ka stabilnosti regije i europskim integracijama, ali integracija u NATO bit će moguća samo ukoliko to narod prihvati'', rekao je Dodik.

Kazao je i da je RS simbol slobode srpskog naroda, ali nije uperena protiv bilo kojeg drugog. Prioritet su, kazao je, RS, njezina sloboda i opstanak i u takvim uvjetima može surađivati s drugima, braneći svoja ustavna prava.

Govoreći o formiranju bivše Vojske RS-a, kazao je, između ostalog, da Srbi kada nisu imali vojsku i državu su stradali.

''Zato u osnovi formiranja Vojske RS-a jeste bilo da se spriječi stradanje našeg naroda u tim teškim vremenima'', rekao je Dodik na obilježavanju 12. godišnjice osnivanja Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH i 25. godišnjice formiranja Vojske Republike Srpske, koje je danas upriličeno u vojarni "Kozara” u Banja Luci.

Zapovjednik Trеćеg pјеšаdiјskоg (Rеpublikа Srpskа) pukа OSBiH Nеdеljkо Kоpuz je rekao da taj puk ima značajne rezultate, te da je njihovo opredjeljenje najbolja obuka i dostizanje visokih profesionalnih standarda, što se vidi i kroz sudjelovanje u misijama podrške miru.

Naglasio je da u BiH ima mjesta za sve, ali se moramo bolje poštovati i prihvatiti različitosti, uz iskreno uvažavanje i toleranciju, što će dati šansu miru, stabilnosti i prosperitetu. U obraćanju podsjetio je da ovaj puk baštini tradiciju bivše Vojske RS-a te je predao raport predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću.

Ivanić je rekao kako se u BiH mora graditi mir i život, a pripadnicima Oružanih snaga BiH omogućiti bolji standard.

U BiH ima, kako je naveo, puno izazova, treba puno spremnosti za kompromis, ali se mora pokušavati doći do zajedničkih rješenja, jer je to jedini mogući način da se ovdje živi, radi i stvara.

''Kao neko tko predstavlja srpski narod, spreman sam na tome raditi, ali isto tako sam svatko da, tko dirne u elementarno dostojanstvo i ponos srpskog naroda, da ga branim. Na svaki izazov ću odgovoriti, jer se time čuva identitet srpskog naroda i ništa drugo. I stalo mi je da to činim'', rekao je Ivanić.

Rekao je kako je Vojska RS-a časno čuvala svoj narod, izrazivši nadu da nikada više neće biti ratova.

Izrazio je i nadu da će Oružane snage BiH imati bolju opremu, njezini pripadnici veće plaće i da svi s ponosom rade svoj posao.