Nakon višemjesečnog zastoja, danas je održana sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije. Kako se iz medijskih javljanja moglo saznati, na dnevnom se redu našlo desetak točaka. Kometar o početku rada Skupštine tražili smo od Slavka Bilića, zastupnika OO HDZ BiH Rama u županijskoj Skupštini.

Danas je održana sjednica županijske Skupštine. Koje biste točke s današnje sjednice izdvojili kao posebno bitne za pučanstvo naše općine?

Bilić: Na Skupštini smo donijeli čitav niz odluka i nekoliko zakona. Kao zastupnik s ramskog područja, svakako bih izdvojio donošenje Odluke o energetskoj efikasnosti kojom je postalo operativno 230 tisuća maraka za utopljavanje zgrade Srednje škole u Prozoru. Vašim čitateljima je poznato da smo prošle godine završili značajne rekonstrukcijske zahvate na zgradi OŠ Marka Marulića, a ove se godine nastavlja sa Srednjom školom. Siguran sam da ćemo s takvom praksom nastaviti i dalje, odnosno nastavit će se s ulaganjima i u druge školske objekte na području naše općine.

Čini nam se da je poseban interes javnosti bio na Zakonu o zaštiti obitelji s djecom?

Bilić: U pravu ste. Mislim da ova skupština uviđa krucijalne probleme naše zajednice, te pokušava, u okvirima svojih ustavnih nadležnosti, djelovati na poboljšanju uvjeta življenja obitelji s djecom. Skupština ovim zakonom Vladi, kao nadležnom tjelu za provođenje zakona, daje jasne smjernice djelovanja. Obitelj je osnovna ćelija društva. Vlasti trebaju stimulativno djelovati u smislu davanja olakšica i poticaja obiteljskim zajednicama s djecom. Izraženo u brojkama, doneseni Zakon predviđa povećanja jednokratnih pomoći za rođenje djeteta sa 200 na 400 maraka, te povećanje stalnih mjesečnih naknada nezaposlenim majkama. Rečeno jednostavnim matematičkim rječnikom, majke, koje ne rade, ubuduće će dobivati 40% prosječne plaće, odnosno oko 344 KM mjesečno.

Posljednjih je dana priličnu buru izazvala najava štrajka ramskog medicinskog osoblja. Ramska je javnost zbunjenja. Traži odgovor na pitanje je li spomenutom najavom štrajka ugroženo njihovo pravo na adekvatan liječnički tretman?

Bilić: Dajemo podršku nastojanima ramskog medicinskog osoblja da ostvare prva koja im pripadaju sukladno odredbama Kolektivnog ugovora. Međutim, problem nije u županijskom proračunu ili nekoj županijskoj instituciji. Nije riječ ni o podređenom tretiranju Rame kada su u pitanju županijska izdvanja za zdravstvo na području naše općine. Navedeno potvrđuje i  priopćenje koje su ramski liječnici odaslali prije nekoliko dana. Županija uredno Domu zdravlja u Rama doznačuje iznos koji na nju spada. Očito je problem u Općini, koja, kao suosnivač i subjekt koji si je dao za pravo u ramski Dom zdravlja upošljavati i mimo važećih normativa, očito ne izvršava svoje obveze. Iz navedenoga nastaju dugovi Doma zdravlja prema liječnicima. Sve dok liječnici rade, vlada prividni mir. Međutim, ne smijemo ni pomisliti kakve bi posljedice mogao imati eventualni prekid rada ili čak smanjenje opsega usluga koje Dom zdravlja pruža. Koristim prigodu pozvati Općinu da se uozbilji, te da redovito izmiruje preuzete obveze prema uposlenicima Doma zdravlja. Samo na taj način možemo imati zadovljnog liječnika, a u krajnjoj liniji i pacijenta.