Beograd kao odani prijatelj službene Moskve, izvezao je oko 800 milijuna eura granata zapadnim saveznicima od 2022, piše Financial Times.

Te granate uglavnom su završile u Ukrajini, a od njih stradavaju vojnici bratske im Rusije.

Srbija diskretno pojačava prodaju streljiva zapadu što na kraju jača obranu Ukrajine, iako je ona jedna od samo dvije europske zemlje koje se nisu pridružile zapadnim sankcijama protiv Rusije.

Procjene pokazuju kako je srbijanski izvoz streljiva u Ukrajinu, a preko trećih strana iznosio oko 800 milijuna euraa.

Poslovna prilika

Riječ je o iznosu za koji je predsjednik Aleksandar Vučić naveo da je točan.

Predstavio je situaciju kao poslovnu priliku, inzistirajući da neće stati na ničiju stranu u ratu.

"Ovo je dio našeg gospodarskog oživljavanja i vrlo je važno za nas. Da, mi izvozimo svoje streljivo", potvrdio je srbijanski predsjednik u jednom intervjuu.

"Ne možemo izvoziti u Ukrajinu ili Rusiju, ali imali smo mnoštvo ugovora s Amerikancima, Španjolcima, Česima, drugima. Što će oni s tim na kraju učiniti, njihov je posao.", kazao je Vučić.

Braća Slaveni

"Čak i da znam gdje municija završava, to nije moj posao. Moj je posao osigurati činjenicu da legalno poslujemo s našim streljivom i da ga prodajemo ...Moram se brinuti za svoje ljude i to je to. To je sve što mogu reći. Imamo prijatelje u Kijevu iu Moskvi. To su naša braća Slaveni.", kazao je na kraju Vučić.

Upitan je li brojka od 800 milijuna eura točna, rekao je ne za godinu dana, nego "možda za dvije ili tri godine ili tako nešto".

Na dvije stolice

Srbija nije ni članica NATO-a ni EU-a, a njeni ljudi već dugo imaju sentimentalnu privrženost Rusiji dok su zamjerali zapadu nakon NATO-ovog bombardiranja njihove zemlje 1999. godine.

Beograd također računa na Moskvu u blokiranju međunarodnog priznanja Kosova, nekadašnje  Srbijanske pokrajina koju priznaje većina zapadnih država, ali koju Rusija i Kina sprečavaju u članstvu u UN-u.