Najviši nositelji vlasti Republike Srpske i predstavnici Srpske u zajedničkim organima BiH usuglasili su danas u Banja Luci zajedničke stavove kojima su osudili teroristički akt počinjen napadom na policijsku postaju u Zvorniku i zaključili kako je prioritet spriječiti opasnost od terorizma.

Sudionici sastanka, koji je organizirao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, izrazili su duboku sućut obitelji policajca Dragana Đurića, koji je ubijen prilikom obavljanja dužnosti.

Na sastanku je, kako prenose banjalučke “Nezavisne novine” postignuta suglasnost kako je prioritet spriječiti opasnost od terorizma.

“Ovaj teroristički akt predstavlja napad na institucije sustava Republike Srpske”, navodi se u usuglašenim stavovima.

Najviši nositelji vlasti Republike Srpske i predstavnici Srpske u zajedničkim organima BiH suglasni su kako je terorizam najveća sigurnosna prijetnja BiH, koja sigurnosnu situaciju u BiH čini složenom, kao i da je BiH plodno tlo za širenje terorizma,.

“Naglašavamo činjenicu kako je na stranim ratištima angažirano nekoliko stotina ljudi iz BiH”, ističe se u usuglašenim stavovima postignutim na sastanku u Banja Luci.

Oni su suglasni da se pokrene primjena Zakona o zabrani odlaska na strana ratišta i krivično-pravno procesuiranje odgovornih.

Na sastanku je izražena puna podrška koordinaciji policijskih agencija i naglašena potreba razmjene sigurnosnih informacija.

Sudionici su suglasni kako je potrebno poštovati postojeći okvir policijskih struktura u BiH, a postignuta je i suglasnost da nema potrebe za formiranje novih tijela u strukturi sigurnosti BiH.

Na sastanku je istaknuta potreba snažnije političke osude terorizma i raznih organizacija s terorističkim potencijalom od svih političkih faktora u BiH.

Uputili su poziv građanima Republike Srpske i BiH na mir i toleranciju, da se spriječi širenje dezinformacija i odbaci korištenje jezika mržnje.

Sastanku kod predsjednika Republike Srpske su nazočili predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, te zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić.

Na sastanku su sudjelovali i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Republike

Srpske Željka Cvijanović, ministar unutarnjih poslova Srpske Dragan Lukač i predsjednik Odbora Narodne skupštine Srpske za sigurnost Milanko Mihajilica./HMS/