Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) postupajući po naredbi Tužiteljstva BiH, na području Trebinja lišili su u petak ujutro slobode osobu inicijala K.K. (1976) iz Sarajeva.

Navedenu osobu zadržali su na graničnom prelazu policijski službenici Granične policije BiH nakon što je vraćena iz Crne Gore te je predali na dalje postupanje policijskim službenicima SIPA-e.

Osoba inicijala K.K. lišena je slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinila kazneno djelo iz člana 162b Kaznenog zakona BiH (KZ) stav (2) ''Protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama“, u vezi sa članom 26. KZ BiH ''Pokušaj''.

Navedena osoba sumnjiči se da je 26. travnja ove godine napustila teritoriju BiH u namjeri da se u Siriji pridruži terorističkoj organizaciji ISIL.

Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je značajna policijska suradnja na državnoj i međunarodnoj razini, naročito sa Graničnom policijom BiH i nadležnim organima Crne Gore, Albanije, Makedonije i Bugarske, što je rezultiralo lišenjem slobode K.K. i sprečavanjem odlaska na sirijsko ratište.

Postupajući po naredbi Suda BiH, policijski službenici SIPA-e pretresaju stambeni objekt na području Sarajeva koji koristi osumnjičena osoba, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osoba lišena slobode bit će privedena u službene prostorije SIPA-e, gdje će biti kriminalistički obrađena, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH, odlučiti o njenom daljem statusu. Protiv navedene osobe SIPA će Tužiteljstvu BiH podnijeti izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom kaznenom djelu.