Spremali ste ribu i sada cijeli stan neugodno miriše? Provjetravali ste pola dana, a ni to baš nije pomoglo? Onda će vam zasigurno pomoći ovi jednostavni kućni trikovi u nastavku.

Riba je vrlo ukusna, ali ovaj bogati izvor bjelančevina sklon je ispuniti prostoriju u kojoj se spravlja neugodnim mirisima. Taj miris širi se dalje cijelim stanom te, u najgorem slučaju, još i sljedeći dan morate podnositi miris ribe. Međutim, postoje jednostavni trikovi koji djeluju na aromu već pri spravljanju - te uklanjaju miris ribe iz stana, prenosi miss7.hr

Svježa riba

Svježa riba u pravilu nema loš miris – miriše na vodu iz koje dolazi. Ako riba pri spravljanju ne miriši ugodno, moguće je da već malo starija. Inače, svježu ribu možete prepoznati prema mrtvačkoj ukočenosti – što je riba čvršća, svježija je. Znak svježine su crvene škrge i bistre oči.

Stavljanje u mlijeko

Prije spravljanja stavite ribu u mlijeko. Bez brige: riba neće preuzeti okus mlijeka. Bjelančevina kazein iz mlijeka veže se s trimetilaminom (koji je zaslužan za neugodan miris) iz ribe te tako neutralizira miris. Nakon što riba odstoji oko 5 minuta u mlijeku, isperite je dobro pod mlazom hladne vode te spravljajte kao i inače.

Lončić octa

Kod neugodnog mirisa ribe pomaže posudica s octom koju držite pored štednjaka. Ako kuhate ribu, možete za vrijeme spravljanja staviti kuhinjsku krpu namočenu u ocat između lonca i poklopca.

Komadići krumpira

Ako ste čuvalu ribu u plastičnoj posudi, riješit ćete se mirisa u posudi s pomoću jednog krumpira. Narežite krumpir na komadiće, stavite u posudu te lagano posolite. Nakon nekoliko sati će krumpir preuzeti miris. Potom možete normalno oprati posudu.

Miris limuna

Miris limuna također pomaže ukloniti neugodan miris ribe. Narežite limun na dvije polovice pa stavite u lonac s kipućom vodom dok spravljate ribu na drugom dijelu štednjaka. Ako spravljate ribu u pećnici, nakon što je jelo pečeno stavite polovice limuna u pećnicu dok je još vruća. Eterična ulja iz limuna neutralizirat će miris ribe.