Spomendan vjernih mrtvih, Dušni dan slavimo svake godine 2. studenoga, kada se sjećamo i s posebnom pobožnošću molimo za duše dragih pokojnika. Taj dan odlazimo na groblja, palimo svijeće, sudjelujemo u svetoj misi i molimo za Božju milost nad našim pokojnicima.

Spomendan vjernih mrtvih nastao je inicijativom sveca, benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona. Krajem I. tisućljeća, već se na mnogim mjestima nakon blagdana Svih svetih slavio i spomendan mrtvih. Taj spomendan 998., sv. Odilon službeno je uveo u Cluny, o kojem je bilo ovisno oko tisuću benediktinskih samostana. Preko benediktinaca, blagdan se proširio po Europi. Vatikan je službeno potvrdio ovaj blagdan 1311.


Španjolska je 1748. dobila povlasticu, da njezini svećenici na Dušni dan mogu služiti tri mise: jednu za koga god žele namijeniti, drugu na nakanu Svetoga Oca, a treću za sve vjerne mrtve. Tu je povlasticu papa Benedikt XV. 1915. proširio na cijelu Crkvu.

Molitva za pokojne

Hvala ti Gospodine, za osobe s kojima dijelimo tugu i radost svagdanjeg života, osobito za one koji su nam bliski i dragi, a napustili su nas iznenada s ovog svijeta.

Zahvaljujemo ti Gospodine za svu njihovu ljubav i razumijevanje koje su prema nama pokazivali, za njihovo prijateljstvo, za mir koji su među nas donosili, za lijepe riječi koje su nam upućivali. Dok osjećamo bol i prazninu zbog njihove odsutnosti tijelom, molimo te, daj nam svijest duhovne povezanosti s njima. Udijeli im Gospodine vječni život, a nas vodi do trajnog susreta s Tobom i njima u vječnosti. Amen.