Možda nije politički korektno reći, ali zemlja koja nije u stanju implementirati izbornu volja, a želi postati članica Europske unije - sama sebi podsijeca krila. Nedopustivo je da nakon sedam mjeseci od izbora nema vlasti.

Pokušalo se da lideri političkih stranaka sačine jedan dokument, koji se zvao "Principi", na bazi kojeg bi bilo formirano Vijeće ministara. Nakon prvog sastanka dokument su potpisali i Dodik i Čović. Izetbegović je tražio dodatne konzultacije i nije potpisao, kazao je u Danu uživo na N1 predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SNSD-a, Nikola Špirić.

 

Zašto se stalo sa pregovorima za formiranje vlati u BiH? Izetbegović i Čović su govorili da je blizu dogovor, dok je Dodik kazao da još nema ništa od dogovora?

Dodik je jedini rekao pravu istinu. Možda nije politički korektno reći, ali zemlja koja nije u stanju implementirati izbornu volja, a želi postati članica Europske unije - sama sebi podsijeca krila. Nedopustivo je da nakon sedam mjeseci od izbora nema vlasti. Mi iz Republike Srpske smo samo htjeli implementirati volju birača i nismo ništa uvjetovali. Trebalo je vremena da se oko SDA konstituira bošnjački blok i to još traje. Meni to nije razumljivo - vlast se formira da bi se nešto radilo, a ne da se sukobljavamo.

SDA kao uvjet za formiranje vlasti traži aktivaciju MAP-a?

Poslije svih izbora u Bosni i Hercegovini, od Daytona do danas, bilo je malo političke šizofrenije, a ovaj put malo više. SDA je postavila uvjete implementacije akcijskog plana. HDZ nije bio eksplicitan u tim uvjetima, nije postojala zaoštrena forma kod njih kao biti ili ne biti. Niko ne spori saradnju sa NATO-om, ali moramo biti svjesni da je NSRS donijela Deklaraciju (o vojnoj neutralnosti). O tome treba razgovarati, a ne treba uvjetovati formiranje vlasti. Pokušalo se da lideri političkih stranaka sačine jedan dokument, koji se zvao "Principi", na bazi kojeg bi bilo formirano Vijeće ministara. Koliko znam taj dokument je trebao kreirati Izetbegović. Nakon prvog sastanka dokument su potpisali i Dodik i Čović. Izetbegović je tražio dodatne konzultacije i nije potpisao. Taj dokument je trebao relaksirati situaciju kako bi se ušlo u proces konstituiranja Vijeća ministara.

Kada imate izjave za medije izgledao kao da se ništa ne možete dogovoriti, a tijekom zajedničkih okupljanja čini se da se dobro slažete?

Živi smo ljudi, mi nemamo problema u komunikaciji. Ja nijednog trenutka nisam loše govorio o Izetbegoviću, ali njegova politika je politika uvjetovanja. On misli da smo mi još uvijek u "tajmingu" koji je povoljan. Ja ne mislim tako. Ljudima se ne žuri. Žele prebaciti krivicu na RS. Umjesto da se formira vlast sada se pravi spin da se Republika Srpska militarizira. Ne valja im Dan, ne valja im grb, ne valja im zastava. Ljudi neće da razgovaraju, oni traže saradnju izvan BiH. Dok se god bude tražio "stariji brat" izvana mi ćemo biti u zastoju.