Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da privođenje pripadnika MUP-a Srpske pokazuje da nema zaštićenih od zakona i da će svatko tko se ogriješi o zakon, po zakonu i odgovarati.

On je, kako je prenijela Srna, poručio da, ako se ispostavi da su pojedini pripadnici policije bili umiješani u pljačku blindiranog vozila Sector securitya 22. rujna prošle godine na autoputu Banja Luka – Gradiška, za njih će to biti otežavajuća okolnost.

Lukač je rekao da je u tijeku intenzivna istraga u ovom slučaju i da će po njenom završetku javnost biti upoznata s detaljima.

Ozbiljne posljedice

– U više navrata sam, i u razgovoru s pripadnicima policije i u javnosti, govorio da kada je riječ o kriminalu, nitko neće biti zaštićen, pa ni oni koji nose policijsku uniformu. Prema njima ćemo biti naročito rigorozni, rekao je Lukač Glas Srpske.

Istakao je i to da oni koji su dužni da štite zakon, a ogriješe se o njega, moraju znati da će snositi ozbiljne posljedice.

Prilikom pljačke je, podsjećamo, oteto više od 600.000 KM UniCredit banke. Taj novac je trebao biti transportiran u centralu u Zagrebu.

Pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a RS-a su, kao što je poznato, uhićeni u noći između srijede i četvrtka.

Kako je javila ATV, privedeni su Goran Paraš i Vladan Malić, obojica iz Banje Luke, Aleksandar Popović iz Kotor-Varoša, Goran Janjuz iz Kozarske Dubice i Željko Inđić iz Bratunca. Svi su aktivni pripadnici SJP, izuzev Popovića, koji je nedavno napustio službu, a uhitili su ih inspektori Uprave kriminalističke policije MUP-a RS-a, koji su došli do saznanja o mogućoj umiješanosti specijalaca u pljačku blindiranog kombija.

Svi su privedeni na ispitivanje, a jedan od osumnjičenih je “pao” na poligrafu, pa je to i potvrdilo sumnje istražitelja. Uslijedilo je ispitivanje ukupno 15 specijalaca, a neki od njih odbili su se podvrći detektoru laži. Petorica su potom uhićena i bit će predani Specijalnom tužiteljstvu RS-a, dok će ostali imati status svjedoka u daljem krivičnom postupku.

– Od svih osumnjičenih su izuzeti uzorci DNK-a, koji će biti upućeni na vještačenje da bi se utvrdilo poklapaju li se s biološkim tragovima pronađenim tijekom uviđaja na mjestu pljačke i kasnije u audiju A6, koji su koristili razbojnici, kazao je izvor blizak istrazi za Press.

Pljačkaši su audi, podsjećamo, ostavili u zaseoku na obroncima Kozare, posuli ga zapaljivom tečnošću, ali ga nisu zapalili bojeći se da bi dim mogao otkriti njihov položaj.

Ključni tragovi

– To im je bila greška jer su u vozilu pronađeni ključni tragovi za dalju istragu, objasnio je Pressov izvor iz policije koji također ističe da su pojedini osumnjičeni živjeli prilično luksuzno, što nije moglo ostati neprimijećeno. Neki od njih vozili su sportske motocikle i automobile poput audija i BMW-a.

Utvrđeno je i da su u slobodno vrijeme “tezgarili”, radeći kao osiguranje u pojedinim noćnim klubovima i diskotekama, ali i pored tih dodatnih prihoda, istražitelji tvrde, nisu mogli podmiriti luksuz u kojem su uživali.

Upravo zato, prenosi ATV, istražitelji vjeruju da su osumnjičeni bili umiješani i u druga kriminalna djela, a što će biti predmet dalje provjere.

Blindirani kombi, kao što je poznato, opljačkan je u Cerovljanima kod Gradiške. Razbojnici su audijem presreli kolonu vozila Sector securitya, iz automatskih pušaka pucali u vjetrobransko staklo blindiranog kombija, a potom rasklopili “zolju” i zaštitarima da će ih dići u zrak ukoliko ne otvore.

Plašeći se za svoje živote, zaštitari su otvorili tovarni prostor iz kojeg su pljačkaši pokupili kofere sa novcem. Tražeći ključ od sefa, oni su tada zapucali, a rokošet je ranio u grudi i ruku jednog radnika Sector securitya./HMS/