Šparoge vjerojatno nisu povrće za kojim prvo posežete u trgovini, no jako su dobre za zdravlje. Ljekovitost šparoga je uistinu zadivljujuća!

Šparoge imaju mnogo zdravih dobrobiti na naše tijelo, mogu pomoći pri smanjenju nadutosti i pri mršavljenju. Ujedno su dobar diuretik te imaju dosta vlakana.

One sadrže mnoštvo nutrijenata, napose vitamina A, E, K, C i B6 kao i folate, željezo, bakar, kalcij i proteine. Kada se tome doda da su i odličan antioksidant, šparoge mogu postati iznimno zastupljene u vašoj prehrani.

Zašto su šparoge dobre za zdravlje? Ljekovitost šparoga je vrlo velika, a u ovom članku portal novizivot.net donosi i zbog čega:

Šparoge za mršavljenje

Šparoge imaju vrlo malo kalorija i masti, ali sadrže i razgradiva te nerazgradiva vlakna zbog čega su odlične ako želite izgubiti na težini. Tijelo sporo razgrađuje vlakna tako da se možete dulje osjećati sitima.

Šparoge su ujedno odlične i za rješavanje problema tvrde stolice i zatvora te mogu smanjiti kolesterol u krvi.

Jako ih je dobro kombinirati s jajima budući da ona imaju dosta proteina tako da ćete mnogo lakše kontrolirati svoje porive za konzumiranjem prevelike količine hrane.

Šparoge za upalu mjehura i mokraćnih kanala

Šparoge sadrže veliku količinu posebne aminokiseline zbog čega su one prirodan diuretik. To znači da one pomažu izbaciti višak tekućine i soli iz tijela te tako sprječavaju upale mokraćnog mjehura.

Kada žene ne mokre koliko je potrebno, ponekad se razviju infekcije mokraćnih puteva, osobito mokraćnog mjehura. Konzumiranje šparoga ponekad može pomoći izbjeći infekciju i potaknuti mokrenje, napose kod žena.

Pune su antioksidanata

Šparoge, napose ljubičaste, su pune antocijanina, koji povrću daju jaku boju. Ti isti spojevi djeluju kao antioksidanti koji se bore protiv slobodnih radikala koji nanose štetu stanicama. Kada pripremate šparoge, nemojte ih prekuhati, ali ih nemojte ni ostaviti sirove.

Ponekad pogrešan način pripreme određenog povrća može dovesti do gubitka određenih korisnih nutrijenata.

Šparoge sadrže vitamin E

Ovo povrće je dobar izvor vitamina E koji djeluje kao snažan antioksidant. On jača naš imunološki sustav i zaštiti stanice od utjecaja slobodnih radikala.

Šparoge su zato najbolje kada ih se propeče s malo maslinovog ulja. Stručnjak za prehranu, Gans, za portal Health.com to potvrđuje: „Naše tijelo bolje upija vitamin E kada se konzumira uz malo masti.“

Mogu povećati vaš libido

Za muškarce koji žele bolja postignuća na području spavaće sobe, šparoge mogu biti savršeno rješenje. One su navodno prirodni afrodizijak zbog folata i vitamina B5 koji povećavaju libido. Uz to, vitamin E stimulira estrogen kod žena i testosteron kod muškaraca.

Šparoge su dobro rješenje za mamurluk

Većinom, nakon što ste večer prije popili dosta alkohola, u jutro tijelo traži mastan doručak. No, istraživanje iz 2009. pokazuje da bi šparoge mogle biti bolji izbor. Naime, istraživanje je naznačilo da minerali i aminokiseline u šparogama mogu pomoći ublažiti mamurluk i zaštiti stanice jetre od toksina iz alkohola.

Šparoge za nadutost

Kada je riječ o nadutosti, dobro je naoružati se šparogama. One su odlične za probavu zdravlje zbog mnoštva vlakana koje sadrže. Zahvaljujući neprobavljivim ugljikohidratima one održavaju ravnotežu dobrih bakterija u crijevima te smanjuju nadutost i plinove. One također pomažu tijelu pri izbacivanju viška tekućine iz tijela tako da ćete se činiti mnogo lakšima.

Šparoge su pune vitamina K

One sadrže dosta vitamina K koji je ključan za zgrušavanje krvi, posebice nakon ozljede, ali i za jačanje kostiju.

Gans je rekao: „Većina ljudi misli da je samo kalcij dobar za kosti, no vitamin K je jednako važan. On pomaže tijelu da upije kalcij i pravilno ga iskoristi.“

Dobre su za živce

Kada ne možete smiriti živce, pojedite malo šparoga. One su pune folata i vitamina B koji zapravo mogu smiriti osobu. Također postoji veza između konzumiranja vitamina B 12 i folata sa smanjenjem depresije kod određenih osoba. Šparoge sadrže i triptofan, aminokiselinu koja je povezana s poboljšanjem raspoloženja.

Šparoge su pune folne kiseline

Samo 4 komada šparoga sadrže 22% dnevne preporučene doze folne kiseline koja je važna za trudnice. Ona je ključna i za žene koje žele ostati trudne te štiti dijete od raznih bolesti. Istraživanje iz 2019. godine pokazalo je da su dodatci prehrani na bazi folne kiseline smanjili rizik od preranog poroda kada ih se uzimalo prije začeća.

Zеlеnе іlі bіјеlе šраrоgе?

Аkо ѕtе ѕе іkаdа ріtаlі zаštо šраrоgе mоžеmо рrоnаćі і u bіјеlој vаrіјаntі оdgоvоr је vrlо јеdnоѕtаvаn.

Віјеlе šраrоgе јеdnоѕtаvnо nіѕu іmаlе dоvоlјnо ѕunčеvе ѕvјеtlоѕtі dоk ѕu rаѕlе (zbоg tоgа nіѕu dоbіlе рrероznаtlјіvu zеlеnu bојu), аlі zарrаvо nеmа nіkаkvе rаzlіkе іzmеđu оvе dvіје vrѕtе šраrоgе – іmајu роtрunо іѕtі оkuѕ і hrаnјіvе vrіјеdnоѕtі.

Iz svega navedenog, prilično je jasno, šparoge su jako zdrave te zaista trebaju postati dio vaše prehrane.