Udruga njemačkih trgovaca živežnim namirnicama (BVLH) apelirala je u utorak na potrošače da ne stvaraju zalihe namirnica posebice brašna i suncokretovog ulja.

„Kao i na početku korona-krize potrebno je da mušterije pokazuju solidarnost i kupuju u uobičajenim količinama”, rekao je glasnogovornik Savezne udruge trgovaca živežnim namirnicama Christian Boettcher.

Trgovački lanci bilježe pojačane kupovine suncokretovog ulja i brašna od početka ruske invazije na Ukrajinu koja je jedan od najvažnijih proizvođača ovih namirnica. Njemačka 51 posto suncokretovog ulja uvozi iz ove zemlje.

Boettcher je izjavio kako za sada nema dojave o problemima s opskrbom suncokretovim uljem ili brašnom. On je međutim zaključio kako bi, ako se rat u Ukrajini oduži, to moglo imati utjecaja i na opskrbu ovom namirnicom.

Udruga njemačkih trgovaca (HDE) je nakon početka rata u Ukrajini objasnila kako rat u ovoj zemlji ne bi trebao utjecati na opskrbu živežnim namirnicama. “Njemačka je, kao i Ukrajina, izvoznik žitarica, mesa i mliječnih proizvoda”, stoji u priopćenju udruge.

Ekonomski analitičari istodobno upozoravaju na to da je rast cijena živežnih namirnica “neminovan” što je potvrdio i ministar poljoprivrede Cem Oezdemir.

Španjolska

Suncokretovo ulje i brašno trenutno su rijetka pojava u supermarketima u Španjolskoj budući da su građani nakon ruske invazije na Ukrajinu, glavnog dobavljača, požurili nabaviti zalihe osnovnih prehrambenih namirnica.

Španjolska je posebno ovisna o uvozu suncokretovog ulja iz Ukrajine gdje je do sada podmirivala čak 62 posto potražnje, napominje agencija dpa. Police na kojima se donedavno nalazilo ulje sada su u mnogim supermarketima prazne. “Ponovo smo naručili jestivo ulje, ali danima nismo dobili ništa”, rekao je u ponedjeljak zaposlenik jednog supermarketa u blizini Barcelone.

Neki supermarketi ograničili su prodaju suncokretovog ulja na pet litara po osobi.

Slična je situacija i s brašnom, a u oči upada i praznina na policama na kojima su se donedavno nudili tjestenina, zobene pahuljice i mahunarke, piše njemačka novinska agencija.

Španjolska uglavnom proizvodi maslinovo ulje koje je skuplje, a jeftinije ulje od repice kupci izbjegavaju zbog skandala s trovanjem u 1981. godini, kada su trgovci u prodaju plasirali otrovno industrijsko ulje repice, što je uzrokovalo tisuće smrtnih slučajeva.

Krovna organizacija veletrgovaca i supermarketa Asedas upozorila je nedavno na “neuobičajeno ponašanje potrošača” pri kupnji suncokretovog ulja, naglasivši da je opskrba jestivim uljem i drugim prehrambenim namirnicama sigurna. Mediji pišu da bi uska grla mogla nastati najranije u ljeto, u slučaju lošeg uroda u Ukrajini.

Udruge poljoprivrednika strahuju pak od nestašice stočne hrane u slučaju dugotrajnih poremećaja u uvozu kukuruza, žitarica i prešanih pogača od uljarica iz Ukrajine.