Nakon što je sve dogovoreno na sastanku čelnika HDZ-a BiH i SDA, danas je Šerif Špago imenovan za predsjedatelja Skupštine HNŽ, dok je Tomislav Martinović ostao na mjesto zamjenika predsjedatelja. Na taj način je konačno okončana skoro jednogodišnja blokada rada Skupštine HNŽ i stvoreni su preduvjetio za nastavak njezinog rada.

Odmah nakon odluke o imenovanju Špage, donesena je i odluka da se Nevenko Herceg imenuje za mandatara Vlade HNŽ. HDZ BiH je već odavno donio odluku o tome kako će Herceg dobiti još jedan mandat na čelu izvršne vlasti u HNŽ-u, ali blokade koje je primjenjivala SDA su onemogućile da se ovakva odluka od strane županijskih zakonodavnih institucija donese ranije.

Tako je ispunjen zahtjev SDA i Špage po kojem je potrebno prvo imenovati njega na mjesto predsjedatelja Skupštine HNŽ kako bi se nastavilo da daljnjim radom. Martinović je do sada u više navrata tražio sazivanje sjednice Skupštine HNŽ, ali je predstavnik SDA to uporno odbijao. Sve to je dovelo do situacije u kojoj su se počele osjećati teške posljedice u procesu funkcioniranja županije, osobito kada su u pitanje sredstva realizacije kredita za zdravstveni sustav HNŽ u iznosu 33 milijuna maraka.

Hrvatski dužnosnici su nedavno poručili kako upravo zbog ovih pitanja neće pristati na imenovanje pojedinih kadrova SDA na ministarska mjesta jer su svojim ponašanjem pokazali apsolutno nepoštivanje zakonodavne vlasti i učinili prekršaje koji sa sobom nose i krivičnu odgovornost. Ali to je već tema kojom bi se uskoro trebalo baviti pravosuđe.

Očekuje se kako će uskoro biti održana i sjednica Skupštine HNŽ na kojoj će se razgovarati o nagomilanim problemima u županiji, brojnim pitanjima i zakonima koji su na čekanju još od početka ove godine.

Ero.tel