Svemirski brod Starship osmišljen i izrađen u pogonima SpaceX-a od početka godine prolazi kroz fazu prvog testiranja prototipa.

Jednom kada bude završena ova bi letjelica trebala biti u stanju ljude odvesti na Mars i natrag, što bi moglo koštati i manje od pola milijuna dolara prema izračunu Elona Muska.

No, prije toga letjelicu treba izraditi, za što su ključna prva testiranja njezinog revolucionarnog dizajna, javlja Bug.hr.

Već tjednima prototip ove rakete stoji u SpaceX-ovom razvojnom i lansirnom pogonu u mjestu Boca Chica u Teksasu i priprema se za paljenje motora – koje je prvi puta i obavljeno ove srijede.

Takozvani "Starhopper", umanjeni testni prototip Starshipa, prikazan je prvi puta ovog siječnja, a sada se uz pomoć vlastitih motora prvi puta odlijepio od tla na visinu mjerenu tek centimetrima, te sletio natrag na vlastite noge.

Svrha ovog i sličnih testova je provjeriti mogućnosti raketnih motora i stajnog trapa letjelice kako bi se razvoj dalje mogao usmjeriti u napredak i, u konačnici, kako bi se dobila letjelica spremna za višestruke letove u svemir.

U SpaceX-u se nadaju da bi Starship prvi puta mogao obaviti svoj komercijalni let s teretom nekad tijekom 2022. godine, s prvim putnicima prema Mjesecu trebao bi krenuti već godinu nakon toga, da bi do 2024. poletio s ljudskom posadom prema Marsu.