Kapsula s dragocjenim uzorcima s asteroida Bennu sletjela je u nedjelju na Zemlju. NASA-ini znanstvenici se nadaju da bi materijal mogao bolje pojasniti kako je nastao život na našem planetu. BBC objašnjava zašto su uzorci s Bennua toliko važni i zašto je ovo velik trenutak za NASA-u.

Nakon što je putovala milijarde kilometara kroz Sunčev sustav, kapsula OSIRIS-REx, a na njoj i dragocjeni uzorci s asteroida Bennu, prizemljila se u pustinji u američkoj saveznoj državi Utah. Ekipa zadužena za pronalaženje kapsule utrkivala se s vremenom tijekom izvršenja svoje zadaće kako bi se izbjegla bilo kakva kontaminacija, odnosno kako bi se izbjeglo miješanje prašine, prljavštine i mikroba s uzorcima.
 


Postavlja se pitanje zašto je uopće cijeli ovaj dugotrajni i složeni projekt toliko važan? Prvi je razlog to što se Bennu nalazi na prvom mjestu NASA-inog popisa opasnih asteroida. Spoznamo li Bennuov sastav, možda ćemo dobiti ideju kako ga zaustaviti ako jednom u budućnosti budemo prisiljeni na takvo nešto.

Ali Bennu nije samo izvor bojazni nego nam može otkriti ponešto o našem podrijetlu. Naime, Bennu je relikt iz vremena formacije Sunčevog sustava prije 4.5 milijardi godina. Bennu je zapravo savršeno očuvana vremenska kapsula.

Nakon što je svemirska sonda uzela uzorke tijekom fizičkog dodira s asteroidom koji je trajao samo pet sekundi, znanstvenici smatraju da je prikupljeno oko 250 grama kamenja i prašine. Sve će to pomno proučiti znanstvenici. Prvo moraju smjestiti kapsulu u izoliranu i sterilnu prostoriju, a potom će uslijediti pažljivo otvaranje. Trebat će nekoliko tjedana da bismo doznali što je u kapsuli, ali znanstvenici kažu da se isplati čekati.