Sok od šećerne trske poznat je po svojoj prirodnoj slatkoći i osvježavajućem okusu. Konzumira se samostalno, ali može se pomiješati i s drugim sastojcima poput soka limete, đumbira ili mente. Podrijetlom iz tropskih područja jugoistočne Azije šećerna trska je višegodišnja biljka koja se uzgaja se diljem svijeta. Među mnogobrojnim proizvodima, rafinirani šećer prepoznajemo kao glavni produkt ove biljke, a ne manjkaju i popularne inačice, smeđi šećer te melasa. Budući da je iskoristivost ove biljke značajna, tako primjerice njezin vosak možemo pronaći u raznim kozmetičkim i farmaceutskim proizvodima.

Bogat antioksidansima, vitaminima i mineralima

Sok ove biljke zelene je i zamućene boje s izrazito visokim koncentracijama antioksidansa i minerala uključujući kalcij, kalij i željezo. Uz to, sadrži i obilje vitamina, poput vitamina A i vitamina C.

Šećer u ovom piću nije isti kao onaj u prerađenom bijelom ili čak smeđem šećeru koji je dostupan u većini trgovina mješovitom robom. Ima nizak glikemijski indeks, što ga čini dobrim izborom za mršavljenje ili regulaciju težine.

Osim nutritivnog bogatstva kojim obiluje, dodatna pozitivna strana soka od šećerne trske je njegova raširena upotreba kao prirodnog lijeka za mnoge bolesti o kojima pišemo u nastavku.

Prednosti soka od šećerne trske

1. Tonik za kožu

Alfa hidroksilne kiseline (AHA) u soku šećerne trske pomažu u borbi protiv akni i smanjuju tamne mrlje. Fenolni spojevi, flavonoidi i antioksidansi djeluju u sprječavanju starenja te održavaju kožu hidratiziranom. Glikolna kiselina ljušti kožu, ubrzava obnovu stanica te pojačava proizvodnju kolagena. Također, ova kiselina pomaže u čišćenju pora te zaglađivanju bora dok poboljšava ukupni tonus kože.

2. Napitak za prije i poslije vježbanja

Ako trčite maraton ili idete u teretanu, čaša soka od šećerne trske je dobar izbor kao priprema za aktivnost, odnosno kao oporavak za post aktivnost. Svježe prešani sok od šećerne trske rehidrira i daje trenutnu energiju zahvaljujući bogatstvu minerala i elektrolita kojima obiluje. 235 mililitara soka od šećerne trske obiluje fosforom, kalijem, kalcijem, željezom i magnezijem te vitaminima A, B1, B2, B3, B5, B6, C i E. 100 grama ovog soka ima 269 kalorija i devet grama ugljikohidrata, obilje vlakna, natrija te malo masti.

3. Oporavak nakon operacije

Uzimanje soka od šećerne trske nakon operacije dobar je izbor za povrat izgubljenih hranjivih tvari od gubitka krvi. Ovaj napitak pomaže u smanjenju upale i zacjeljivanju rane. Zbog bogatstva antioksidansa, sok je učinkovit kod groznice jer pojačava proteine koji su već prisutni u tijelu.

4. Prirodni laksativ

Kalij i vlakna čine ovaj sok idealnim kao prirodni lijek kod zatvora. Sirova šećerna trska za žvakanje također može poslužiti kao prirodni laksativ.

5. Gubitak težine

Budući da je sok pun polifenola koji smanjuje upalu i povećava energiju, učinkovit je dodatak u režimu mršavljenja. Bez masti, a bogat ugljikohidratima koji osiguravaju potrebnu energiju, dodatna prednost ispijanja soka od šećerne trske doprinosi smanjenju kolesterola.

6. Dijabetes

Sok u svojoj izvornoj verziji, dakle, bez dodataka nije štetan za većinu osoba s dijabetesom. Razlog leži u njegovom podrijetlu; dolazi od prešanja stabala trave, što ga drži nisko na glikemijskoj ljestvici nutrijenata. Također, sok je složeni ugljikohidrat koji se metabolizira u jetri.

7. Diuretik

Smatra se da je napitak prirodno učinkovit u čišćenju bubrega i stoga pomaže u održavanju optimalnog rada bubrega.

8. Bubrežni kamenci

Zbog svog diuretičkog učinka, sok od šećerne trske pomaže kod žučnih kamenaca te sprečava stvaranje istih.

9. Spolno prenosive bolesti

Protuupalna svojstva soka od šećerne trske olakšavaju simptome spolno prenosivih bolesti. Pomiješan sa sokom limete i kokosovom vodom, može ublažiti osjećaj peckanja.

10. Infekcija

Napitak od šećerne trske učinkovito jača imunološki sustav, sprječava prehladu, kašalj, gripu i druge uobičajene bolesti. Zbog bogatstva vitamina C, koji je priznati esencijalni nutrijent i često propisivan dodatak za spomenute probleme.

11. Pomoć kod probave

Sok od šećerne trske bogat je vlaknima, a njegova lužnatost pomaže u liječenju kiselosti i bolova u želucu.

12. Razrjeđivač krvi

Studije pokazuju vezu između određenih fitokemikalija u soku ove biljke te smanjenja krvnih ugrušaka kod štakora. Iz tog razloga, vjeruje se u njegovu djelotvornost kao razrjeđivač krvi.

13. Jutarnje mučnine

Pomiješan s đumbirom, napitak pomaže u ublažavanju simptoma mučnine s kojima se susreću mnoge trudnice. Šalica dva puta dnevno može pomoći u smanjenju mučnine te podići energiju. Također, sok od šećerne trske je pun minerala poput kalcija, magnezija i željeza, koji često nedostaju trudnicama.

14. Testosteron

Zabilježeno je da sok značajno povećava razinu testosterona i broj spermija. To može dovesti do porasta seksualnog nagona kod odraslih te povećanja plodnosti. Neki ga čak opisuju kao afrodizijak.

15. Rak

Sok od šećerne trske ima antikancerogena svojstva, polifenole koji se nalaze ispod kože biljke. Studije pokazuju da su ti spojevi učinkoviti u borbi protiv raka, posebno raka prostate i dojke jer neutraliziraju slobodne radikale u tijelu te smanjuju lužnatost organizma.

16. Oralno zdravlje

Korist ove biljke je između ostalih dobrobiti i ta što sprječava karijes te loš zadah zbog sadržaja minerala poput fosfora i kalcija koji djeluju na jačanje zubne cakline.

17. Infekcija mokraćnog sustava

Sok može pomoći i kod bolnog mokrenja koje može biti povezano s infekcijom mokraćnog sustava. Vjeruje se kako ispijanje čaše dnevno učinkovito pomaže u borbi s infekcijom.

18. Anurija

U sprječavanju mokraćne bolesti koja se odnosi na nedostatak proizvodnje urina, navodno pomaže sok od šećerne trske pritom održavajući bubrege u funkcionalnom stanju.

19. Mamurluk

Dodatna korist soka od šećerne trske je ta što se smatra odličnim za stanje mamurluka. Budući da alkohol uzrokuje neravnotežu u jetrenim enzimima, ispijanje čaše svježe cijeđenog soka od šećerne trske dnevno može osigurati veliku zalihu vitamina, minerala i elektrolita.