Zadnjih se dana vodi polemika je li bolje ispeći svinjetinu ili odojak, a što god da ste odlučili napraviti, bez jedne stvari uspjeh vam neće biti zajamčen: trebate dobar recept. Znamo mi da vi znate kako se peče svinjetina, ali vi ne znate da mi znamo kako se to radi još bolje. I zato uzmite u obzir ovaj recept.

Vrlo je jednostavan, bez kompliciranja, a od vašeg se najvjerojatnije razlikuje samo po jednom sitnom detalju na samom početku pripreme. A taj ima veze s folijom...

Sočno pečana svinjetina

Sastojci:

1/4 odojka ili veći komad svinjetine
par žlica masti
začini po želji
sol

Priprema:

Čim se vratite od mesara sa svježom svinjetinom, odmah je posolite, zamotajte je u foliju i pospremite je u hladnjak.

Na dan pečenja izvadite meso iz hladnjaka sat vremena ranije, ali neka bude u relativno hladnoj prostoriji. Kad meso postigne sobnu temperaturu, kožu zarežite više puta uzduž i poprijeko, a s unutrašnje strane zarežite meso nekoliko puta oko kosti, da bi vam kasnije bilo lakše razrezati pečenje.

Kožu i meso dobro začinite, premažite masnoćom i ostavite da odstoji oko pola sata.

Prebacite u lim za pečenje, dodajte čašu tople vode i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 210 stupnjeva. Nakon 15 minuta temperaturiu smanjite na 150 i pecite dok uz mesa, kad ga bocnete oštrim nožem ne počne teći potpuno bistar sok. Ako je mutan, nije dovoljno pečeno.

Vrijeme trajanja pečenja možete lako izračunati tako da za svakuh pola kilograma računate 45 minuta pečenja.

Izvor: Slobodna Dalmacija