Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocijenila je nedopustivim da građani imaju obvezu i rok platiti porez na imovinu, dok crkva i dalje javno odbija to učiniti.

"Ako se građanima koji kasne s uplatom ovog poreza obračunava kamata, znači li to da će se i crkvi obračunati i naplatiti kamata za sve što duguje do sada", naveo je u priopćenju potpredsjednik LSV-a Aleksandar Jovanović.

On smatra krajnje nepravednim to što se građanima obračunava kamata za jedini stan ili kuću u kojoj žive zato što kasne s plaćanjem poreza, dok s druge strane, crkva javno odbija platiti porez na brojne objekte, oranice i šume kojima raspolaže.

LSV dodaje da crkva nije ni u sustavu PDV-a, iako godišnje zarađuje, kako se navodi, preko 100 milijuna eura, te da se još iz proračuna izdvajaju sredstva za mirovinsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje svećenika i vjerskih službenika.

Ta stranka je, također, pozvala vladu i ministra financija da odgovore do kada će to biti moguće, navodeći da, ako je najveći patriotizam i obveza platiti porez, kao što kaže premijer, "onda trebamo svi imati jednaku obvezu i jednako biti patriote", prenio je Tanjug.