Prije pet dana pojavio se video koji prikazuje dječaka kako izbjegava metke na cesti, kako bi spasio djevojčicu. Kratki 'amaterski' uradak, vjerovalo se, je snimljen u gradići Yabroudu, 75 kilometara od glavnog sirijskog grada Damaska.
Video je pregledan više od 3,6 milijuna puta u međuvremenu, no jedan norveški redatelj otkrio je da je riječ o lažnoj snimci, da su na snimanju sudjelovali profesionalni glumci, te da je snimljen na Malti ovog ljeta. Na istoj lokaciji snimane su i scene iz hollywoodskog blockbustera Gladijator.

Lars Klevberg napisao je scenarij za taj kratki film, inspiriran svakodnevnim izvješćima o ratnim strahotama u Siriji. Razlog zbog kojeg je htio da njegov film bude uvjerljiv jest da se potakne rasprava o 'nevinoj djeci diljem svijeta na koje rat ostavlja velike tragove'.
Klevberg je za BBC rekao da se ne osjeća nelagodno zbog varanja gledatelja i korisnika interneta. Dodao je da su njegove namjere poduprli i Norveški filmski institut (NFI) te Norveško vijeće za umjetnost.
Ase Meyer, šefica NFI-ja, iako podupire Klevbergov film, potaknula ga je da obznani kako je riječ o lažnoj snimci, a ne pravom događaju, jednom kad je shvatila da je filmić objavljen na YouTubeu te da je privukao neviđenu pozornost.
Pogledajte sporni kratki film.