Prije svega se to odnosi na funkcioniranje javnih poduzeća u Federaciji BiH, agencija i drugih uprava koje se koriste kao bankomati, a koji se praktično uništavaju krajnje lošim i neprofesionalnim vođenjem.

Presuda suda

Uvjet za bilo kakve promjene na čelu poduzeća koja se u pravome smislu pljačkaju je promjena odnosa u Vladi Federacije BiH. Do toga može doći nakon smjene predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i potpredsjednika Mirsada Kebe, te ono što se ranije očekuje jeste povratak u ministarsku klupu Desnice Radivojevića koji je Ustavnome sudu Federacije BiH podnio zahtjev za razrješenje ove situacije.

Ustavni sud bi prema dostupnim informacijama početkom studenoga trebao razriješiti ovaj prijepor. Ustavni sud je već utvrdio kako se u slučaju ostavke radi o kuvertiranoj ili bjanko potpisanoj ostavci koja ne može prouzročiti pravno djelovanje. S druge pak strane Ustavni sud je naveo da je i Živko Budimir imao ovlasti kao predsjednik FBiH razriješiti Radivojevića iako se radilo o dokumentu koji nije validan. Rasplet ovoga slučaja tek se očekuje.

EP i HT Mostar

Po informacijama iz stranačkih krugova, i na posljednjim sastancima vodstava dva HDZ-a, SDP-a i Saveza za bolju budućnost je dogovoreno da će se odmah krenuti u promjene uprava, ali i nadzornih odbora javnih poduzeća.

Hrvatskim strankama je u raspodjeli kolača obećan nadzor nad Elektroprivredom Hrvatske zajednice Herceg Bosne i Hrvatskim telekomom iz Mostara koji su i po rezultatima federalne revizije dovedeni u lošiji položaj u odnosu na konkurenciju u BiH, a lošim vođenjem i rasipništvom do razine gubitaša.

Ova poduzeća postala su i zavodi za zapošljavanje stranačkih podobnika iako se time narušava njihovo postojanje. Ove promjene pitanje su vrlo kratkog vremenskog razdoblja. (Dnevnik.ba)