Određene vrste hrane vam mogu pružiti određenu zaštitu od raka, a imaju i razne druge benefite za vaše zdravlje

Premda se neki zdravstveni problemi ne mogu izbjeći, postoje načini da se smanji rizik odabirom zdravijeg načina života kao što su redovita tjelovježba, izbjegavanje pušenja i alkohola, kao i zdrava prehrana. Naime, postoje određene vrste hrane koje vam mogu pružiti određenu zaštitu od raka, piše Healtybuilderz, a prenio je Poslovni portal.

Borovnice

Poznato je da borovnice sadrže spojeve poput elagitanina, antocijana, kao i pterostilbena za koje je utvrđeno da doprinose našem cjelokupnom zdravlju.

Limuni

Utvrđeno je da sadržaj vitamina C u ovom citrusnom voću pomaže u ispiranju toksina prisutnih u krvi, a uz to pomaže i boljem funkcioniranju jetre. Prema istraživanju, limunova kora može lako uništiti sve štetne stanice raka koje mogu rasti u debelom crijevu, dojci i plućima. Konzumacija limunovog soka može pružiti antivirusna i antibakterijska svojstva vašem sustavu, a istovremeno se riješiti bilo koje upale, poboljšati probavu i regulirati vaš krvni tlak.

Mrkve

Dodavanje mrkve u prehranu, bilo kao međuobrok ili dio obroka, može pomoći u zaštiti od raka.

Orašasti plodovi

Još jedna kategorija namirnica koja vam može pomoći u borbi protiv raka ili barem smanjiti rizik je ubacivanje orašastih plodova u prehranu. Postoje neke studije koje pokazuju da konzumiranje određenih vrsta orašastih plodova zapravo može smanjiti rizik poput brazilskih orašastih plodova koji vas mogu zaštititi od raka pluća zbog visokog sadržaja selena.

Đumbir

Ekstrakt đumbira može pomoći u smanjenju veličine tumora prostate do 50% kod određenih pacijenata. Uz to pomaže i pri smanjenje upala u vašem tijelu, ublažavanju uznemirenog želuca i pruža obilja antioksidansa vašem tijelu.

Maslinovo ulje

Na temelju studije koju je provelo Sveučilište Pamplona u Španjolskoj, žene koje su koristile ekstra djevičansko maslinovo ulje u svojoj prehrani smanjile su rizik od raka dojke do 62%. To je zbog mononezasićenih masti koje su prisutne u ulju koje mogu spriječiti stvaranje stanica raka u tijelu.
Cimet

Ovaj se začin obično koristi za smanjenje razine šećera u krvi i za borbu protiv upala, a može doprinijeti zaustavljanju stvaranja stanica raka.

Cjelovite žitarice

Čini se da povećanje unosa vlakana iz namirnica poput smeđe riže, kvinoje, kao i zobi, može održati vaš probavni sustav zdravim.