Da je BiH u sve većem problemu zbog gubitka radne snage, svjedoče i najnoviji podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH, prema kojima je prošle godine 16.090 bh. građana dobilo radne dozvole u Sloveniji, što je čak 24 puta više nego 2013.

To je samo jedna od zemalja za koju su ovdašnji radnici spakirali kofere. Alarmantnija od tog podatka je činjenica da je broj onih koji su otišli “trbuhom za kruhom” mnogo veći jer je ovo tek evidencija gdje je prilikom njihova odlaska posredovala Agencija za rad i zapošljavanje BiH. Mnogi samostalno pronalaze poslove i odlaze preko granice, piše Večernji list.

Enorman rast

– Slovenija je prošle, ali i prethodnih godina, iz BiH najviše zapošljavala vozače, varioce, armirače, zidare, kao i elektroinstalatere, bravare, fasadere i građevinske radnike – rekli su u Agenciji. S druge strane, medicinari su najviše bili traženi u Njemačkoj, a i njihov odlazak drastično je uvećan posljednjih godina. Tako ih je, prema evidenciji Agencije za rad i zapošljavanje, lani iz BiH otišlo 10 puta više nego prije šest godina.

– Tijekom 2018. u Njemačkoj je radne dozvole dobilo 1000 medicinskih radnika iz BiH, dok je 2013. u njemačke klinike i bolnice otišlo raditi svega 186 medicinara – podaci su Agencije. Ekonomisti i sindikalci već odavno upozoravaju da je ovo ozbiljan problem i da je potrebno poduzeti što žurnije mjere kako bi se zaustavio odlazak radnika.

– Moramo imati na umu da je osnovni zadatak za stabilnost ekonomije povećati plaće i zadržati radnu snagu – poručila je predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić. I dok se čeka na realizaciju tih mjera, statistike su svakim danom sve lošije. BiH ima potpisane sporazume o zapošljavanju sa Slovenijom, Njemačkom, Srbijom, Katarom te dogovor o suradnji za ferijalni rad studenata u Njemačkoj.

Neumoljive brojke

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ističe da situacija nije nimalo dobra za BiH i da se ulazi u veoma neizvjesno vrijeme ako se nastavi trend odlazaka koji je već uzeo maha. Kad je riječ o Sloveniji, radne dozvole 2013. dobio je 661 bh. građanin, 2014. njih 1870, 2015. – 2677, 2016. – 4778, 2017. – 9923, a 2018. – 16.090.